GZDoom 4.10.0 won't Alt +Tab

Need help running G/Q/ZDoom/ECWolf/Zandronum/3DGE/EDuke32/Raze? Did your computer break? Ask here.

Moderator: GZDoom Developers

Forum rules
Contrary to popular belief, we are not all-knowing-all-seeing magical beings!

If you want help you're going to have to provide lots of info. Like what is your hardware, what is your operating system, what version of GZDoom/LZDoom/whatever you're using, what mods you're loading, how you're loading it, what you've already tried for fixing the problem, and anything else that is even remotely relevant to the problem.

We can't magically figure out what it is if you're going to be vague, and if we feel like you're just wasting our time with guessing games we will act like that's what you're really doing and won't help you.
ArkadeHorror
Posts: 3
Joined: Tue Nov 22, 2022 7:03 pm
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Windows 10
Graphics Processor: ATI/AMD (Modern GZDoom)

GZDoom 4.10.0 won't Alt +Tab

Post by ArkadeHorror »

Hi there!

I'm running Running Windows 10 with AMD Software 23.3.2 on my RX 5700 XT. Alt tabbing in GZDoom will allow me to see/move my windows cursor, but all I see is the a frozen frame of Doom. If I Alt + Tab again, Doom works correctly.

I tried a fresh install, but it didn't seem help. I'm not running any mods. Any idea to why this is happening?
User avatar
Rachael
Posts: 13621
Joined: Tue Jan 13, 2004 1:31 pm
Preferred Pronouns: She/Her

Re: GZDoom 4.10.0 won't Alt +Tab

Post by Rachael »

The Desktop Composition (dwm.exe) is failing to reactivate. This is required in order to show the desktop since Windows 8 - it's likely a failure in the AMD driver (as it often is).

You can try running in windowed mode to fix this - you can at least use the maximize button to instruct GZDoom to use all available desktop space for this. Another option is to have an always-on-top window showing on the screen somewhere - some music player software programs might be useful for this since they would be somewhat unintrusive.
ArkadeHorror
Posts: 3
Joined: Tue Nov 22, 2022 7:03 pm
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Windows 10
Graphics Processor: ATI/AMD (Modern GZDoom)

Re: GZDoom 4.10.0 won't Alt +Tab

Post by ArkadeHorror »

Thanks, AMD driver changes would explain why alt + tabbing use to work in GZDoom, but no longer. Is there an option for a Borderless Window?
User avatar
wildweasel
Posts: 21706
Joined: Tue Jul 15, 2003 7:33 pm
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): A lot of them
Graphics Processor: Not Listed

Re: GZDoom 4.10.0 won't Alt +Tab

Post by wildweasel »

ArkadeHorror wrote: Mon Apr 03, 2023 7:04 pm Thanks, AMD driver changes would explain why alt + tabbing use to work in GZDoom, but no longer. Is there an option for a Borderless Window?
Technically, GZDoom's "full screen" mode is already borderless windowed - it's functionality in Windows that makes it behave the way it does (i.e. suspending and restarting dwm).

If it's not working reliably anymore, double check which hardware renderer you're using (OpenGL or Vulkan) and see if changing that addresses the issue.
ArkadeHorror
Posts: 3
Joined: Tue Nov 22, 2022 7:03 pm
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Windows 10
Graphics Processor: ATI/AMD (Modern GZDoom)

Re: GZDoom 4.10.0 won't Alt +Tab

Post by ArkadeHorror »

Thanks for the suggestion, but unfortunately no dice. I tried that when I first encountered the issue, but tried again to just to check. Neither OpenGL/OpenGL ES or Vulkan affect my ability to alt tab.
Last edited by ArkadeHorror on Mon Apr 03, 2023 8:49 pm, edited 1 time in total.

Return to “Technical Issues”