Fps cap?

Discuss anything ZDoom-related that doesn't fall into one of the other categories.

Fps cap?

Postby Mike.Reiner » Sat Dec 04, 2004 1:19 pm

Sup, one of the VERY FEW things that tends to bother me in zdoom is the frame rate, now you may think im nuts (which i may be) but I was wondering if there is anyway to cap the fps to whatever you want, The reason i always play zdaemon over skulltag or zdoom is because i like the 35 fps. with all the death match i did in doom2.exe and legacy, 35 fps is my comfort zone, but when ive got fps blazed up at 350, or vsynced at 60, it really bothers me, and i play really badly...
is there any console command to cap the fps?.......
User avatar
Mike.Reiner
 
Joined: 15 Nov 2004

Postby LK873 » Sat Dec 04, 2004 1:23 pm

cl_capfps 1 I believe
LK873
 
Joined: 30 Aug 2004
Location: Ontario, Canada

Postby Mike.Reiner » Sat Dec 04, 2004 1:27 pm

Sir, you are my hero :)
User avatar
Mike.Reiner
 
Joined: 15 Nov 2004

Postby GeeDougg » Sat Dec 04, 2004 2:22 pm

Hmm, a guy I've never heared of gets helped by a guy I never knew existed.... Weird.

Anyways what is it with people wanting to cap the fram-rate in ZDooM? Doesn't anyone like the buttery-smooth fram-rate performance? How could you like it capped? I don't get it....
User avatar
GeeDougg
HALT, HAMMERZEIT!
 
Joined: 16 Jul 2004
Location: VanCity, British Colonies, Isolated Republic Of Canuckistan

Postby Graf Zahl » Sat Dec 04, 2004 2:48 pm

Me neither.

Ever since ZDoom uncapped the frame rate I have serious difficulties playing with source ports that can't do it. I haven't player Nimrod for over a year but it's so awfully choppy...
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: Fps cap?

Postby Enjay » Sat Dec 04, 2004 2:59 pm

Mike.Reiner wrote:...now you may think im nuts...


:yup:

J/K
User avatar
Enjay
Everyone is a moon, and has a dark side which he never shows to anybody. Twain
 
 
 
Joined: 15 Jul 2003
Location: Scotland

Postby LK873 » Sat Dec 04, 2004 3:51 pm

geedougg wrote:Hmm, a guy I've never heared of gets helped by a guy I never knew existed.... Weird.


I'm around quite a bit actually, I just don't post a lot.

I can't play with an FPS less then 60 ever since I started using ZDooM. 35 FPS would feel like a slideshow to me if I had to go back to it. :D
LK873
 
Joined: 30 Aug 2004
Location: Ontario, Canada

Postby Agent ME » Sat Dec 04, 2004 4:37 pm

So that's why Legacy hurts my eyes. The low frame rate! I LOVE ZDOOM, especially with its uncapped frame rate which doesnt hurt my eyes.
User avatar
Agent ME
Title Not Found
 
Joined: 23 Mar 2004
Location: California, USA

Postby Mike.Reiner » Sat Dec 04, 2004 5:13 pm

lol, yes i understand how many of you would be confused by this, but eh, its just the way i play, the silky smoothe fps doesnt really drive me nuts, it just doesnt feel like doom, in skulltag, my dm skills dramatically drop because of my being used to 35 fps straight.
thats the big reason i avoided skulltag and stuck with zdaemon all that time.
but ah well, il contintue to play all the ports with this option, cause that way I play and enjoy doom.
Thanks for the help! 8-)
User avatar
Mike.Reiner
 
Joined: 15 Nov 2004

Postby Chris » Sat Dec 04, 2004 5:56 pm

Just to note, you can't cap it at anything you want. You can only cap it either at 35FPS, or your monitor's refresh (probably somewhere between 60 or 120). Although I kinda wish ZDoom would allow arbitrary caps. All you have to do is use triple buffering (if you don't want screen tearing) and create a delay between tics. Oh well. Can't say I'm terribly bothered by it.
User avatar
Chris
 
Joined: 17 Jul 2003

Postby Csonicgo » Sat Dec 04, 2004 5:57 pm

Mike.Reiner wrote:lol, yes i understand how many of you would be confused by this, but eh, its just the way i play, the silky smoothe fps doesnt really drive me nuts, it just doesnt feel like doom, in skulltag, my dm skills dramatically drop because of my being used to 35 fps straight.
thats the big reason i avoided skulltag and stuck with zdaemon all that time.
but ah well, il contintue to play all the ports with this option, cause that way I play and enjoy doom.
Thanks for the help! 8-)


it also saves cpu power correct? :wink:

I also use the cap.
User avatar
Csonicgo
OPL Goddess
 
Joined: 15 Apr 2004
Location: Leeds

Postby Chris » Sat Dec 04, 2004 6:34 pm

it also saves cpu power correct?

Probably not, actually. It probably busy-loops when waiting for the next frame which means CPU usage doesn't drop.
User avatar
Chris
 
Joined: 17 Jul 2003

Postby Mike.Reiner » Sat Dec 04, 2004 7:13 pm

actually.... i decided to test that when you guys brought that up, with zdoom windowed, and the task manager in view, with the fps uncapped all the way, my cpu usage is a solid 100%, but when i cap it at 35 fps, its all the way down at 22%, so yes, it does save cpu power. but thats the actual total with all my other junk running, zdoom alone only used about 16%, :wink:
User avatar
Mike.Reiner
 
Joined: 15 Nov 2004

Postby GeeDougg » Sat Dec 04, 2004 7:43 pm

LK873: Heh yeah sorry I used to be like that myself. I meant no offence I just thought it's CIoN version 2.0 (you may or may not know what I'm talking about...).

Anyways I think the frame-rate in Legacy (being as it is with the fluctuation an' all) could be capped at 35FPS but it would still be fine if it wasn't so damn buggy. It lags like crazy. Trust me, 35FPS is still quite smooth; Legacy's problem lies in that it will cap it at a maximum of 35 and operate anywhere between 0 and 35 randomly from one second to the next. It fluctuates between 12 and 28 in a strange and annoying fashion and it hurts my eyes. If it WAS always 35FPS (more-or-less in a solid and stable fashion) I don't think anyone would have much to complain about.
User avatar
GeeDougg
HALT, HAMMERZEIT!
 
Joined: 16 Jul 2004
Location: VanCity, British Colonies, Isolated Republic Of Canuckistan

Postby Mike.Reiner » Sat Dec 04, 2004 7:50 pm

hrmm, i never seen to have any fps probs in legacy, it tends to be a solid 35 all the time.
User avatar
Mike.Reiner
 
Joined: 15 Nov 2004

Next

Return to General

Who is online

Users browsing this forum: DrAngelMachine and 6 guests