Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Moderator: Raze Developers

User avatar
NightFright
Spotlight Team
Posts: 1279
Joined: Fri May 02, 2008 12:29 pm
Location: Germany

Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by NightFright »

These can be added to the widescreen assets for Duke3D if you think they are good enough. They were made by myself.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by NightFright on Wed May 19, 2021 12:25 am, edited 1 time in total.
User avatar
Dynamo
Posts: 966
Joined: Sat Jun 07, 2008 5:58 am
Location: Industrial District

Re: Two additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by Dynamo »

The larger menu tile is especially nice :D
User avatar
NightFright
Spotlight Team
Posts: 1279
Joined: Fri May 02, 2008 12:29 pm
Location: Germany

Re: Two additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by NightFright »

The loading screen didn't require many edits since many graphical elements don't touch the edge of the screen. It's barely noticable ingame, but still better than before, I guess.
User avatar
NightFright
Spotlight Team
Posts: 1279
Joined: Fri May 02, 2008 12:29 pm
Location: Germany

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by NightFright »

I have just released the Duke3D Fixes v1.4 mod for EDuke32. Raze support is also included. I have added a lot of additional widescreen versions for menu tiles which are currently not part of the Raze package, e.g. the help menu, 3DR intro logo or loading screens, also for all official addons. Feel free to cannibalize it for Raze if you want.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48043
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by Graf Zahl »

The main problem with these is that they are not aspect ratio independent so while they surely can be added, the menu tiles or those cutscene screens with text on them will require extra coding. I'll probably take ones that scale down to 4:3 but the rest is a bit tricky.
User avatar
NightFright
Spotlight Team
Posts: 1279
Joined: Fri May 02, 2008 12:29 pm
Location: Germany

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by NightFright »

The issue I see is that some of these tiles are used in custom maps. E.g. the level ending screens tend to be used on computer monitors ingame. When using widescreen replacements, graphics would exceed the edges and look weird. Therefore it would have to be made so that widescreen tiles are only used when in menus or in case of level start/ending or end of episode. If that's even possible.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48043
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by Graf Zahl »

I already changed all scripted 2D code to use names instead of tile numbers and set that up using the tiles' symbolic constants. I'd have to add a few .def extensions to allow overriding an actual named texture with a widescreen replacement. Just dumping the widescreen texture in there with the right name won't work because it still needs to do CRC checks to only replace the stock version. That approach would only affect the 2D use but not in.game texturing which still would only access the original tile by number.

Considering what you just said it'd be a worthwile addition to handle it like that.
User avatar
NightFright
Spotlight Team
Posts: 1279
Joined: Fri May 02, 2008 12:29 pm
Location: Germany

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by NightFright »

Sounds/reads like a good approach.
User avatar
NightFright
Spotlight Team
Posts: 1279
Joined: Fri May 02, 2008 12:29 pm
Location: Germany

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by NightFright »

BTW, here is the SW loading screen taken from Classic Redux. That one isn't hard to do, though...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Phredreeke
Posts: 243
Joined: Tue Apr 10, 2018 8:14 am

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by Phredreeke »

I think for a truly aspect ratio independent version of the Duke3D menu background it would have to be divided into separate elements, and parts currently obscured by the pipes and such would have to be filled in
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48043
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by Graf Zahl »

Let's see if Nash comes up with something after finishing WidePix for GZDoom.
At least the Blood background screen was done like that for NBlood, so one issue less.
User avatar
NightFright
Spotlight Team
Posts: 1279
Joined: Fri May 02, 2008 12:29 pm
Location: Germany

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by NightFright »

Well, with the Duke3D menu background I did something you shouldn't do: I altered center parts of the image that shouldn't be touched. This is a tricky one because you cannot just continue the patterns beyond the edges. But well, this needs to be handled by someone who knows what they are doing.
User avatar
Rachael
Admin
Posts: 12962
Joined: Tue Jan 13, 2004 1:31 pm
Preferred Pronouns: She/Her

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by Rachael »

The engine can take the left and right edges, split them off, and then make the center a repeating pattern. It would render the center first and then the edges on top of it. This may result in a seam on the right edge, but that can be avoided also, depending on how the graphic is cut, the right edge can also have some sort of transparency pattern that allows it to seamlessly merge with the rest of the graphic at any position.
User avatar
Nash
 
 
Posts: 17296
Joined: Mon Oct 27, 2003 12:07 am
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Re: Additional widescreen menu tiles for Duke3D

Post by Nash »

It was an idea I was tossing around in the other forum - if the engine wants to do that, then it wouldn't be too much work to make separate border graphics and the central, repeating pattern...

Return to “Feature Suggestions”