Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Discuss anything ZDoom-related that doesn't fall into one of the other categories.
User avatar
DemonSlayer
Posts: 40
Joined: Wed Mar 30, 2016 12:03 am
Location: Resides in a base on Mars guarding the world from the Ream of Hell

Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by DemonSlayer »

I am able to use Zdoom codes like Kill, Resurrect, noclip, give all etc. but for some reason I am not able to use cheats like IDKFA, IDDQD, IDCLIP etc. and I have tried sv_cheats 1 and allcheats but it has not worked at all. Is there something I need to change in the source port options besides turning all cheats on for all games because I have that active already.
User avatar
wildweasel
Moderator Team Lead
Posts: 21440
Joined: Tue Jul 15, 2003 7:33 pm
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Windows 10, 21H1
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by wildweasel »

This sounds like an obvious question, but are you trying to type them into the console, or is the console closed? Classic cheats need the console to be closed.
Nevander
Posts: 2254
Joined: Mon Jan 06, 2014 11:32 pm

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by Nevander »

wildweasel wrote:Classic cheats need the console to be closed.
I always wondered why that is. Typing "IDFA" in the console and it telling me unknown command is a total wut moment. I know it's not a console command per se, but it's a command that the game should recognize. I know you could just do "give weapons/ammo" to do the same thing, but... you know... curiosity.
User avatar
wildweasel
Moderator Team Lead
Posts: 21440
Joined: Tue Jul 15, 2003 7:33 pm
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Windows 10, 21H1
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by wildweasel »

Nevander wrote:
wildweasel wrote:Classic cheats need the console to be closed.
I always wondered why that is. Typing "IDFA" in the console and it telling me unknown command is a total wut moment. I know it's not a console command per se, but it's a command that the game should recognize. I know you could just do "give weapons/ammo" to do the same thing, but... you know... curiosity.
Because original Doom engine didn't even have a console, so the cheats were typed during regular gameplay without anything being opened. (Though to be fair, they'd also work if the game was paused first.)
Gez
 
 
Posts: 17653
Joined: Fri Jul 06, 2007 3:22 pm

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by Gez »

alias idfa "give ammo; give weapons"

There you go, from now on you'll be able to type idfa in the console and have it work like the classic cheat.
Nevander
Posts: 2254
Joined: Mon Jan 06, 2014 11:32 pm

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by Nevander »

That's brilliant Gez. I didn't consider making an alias. Cool, thanks. :D
User avatar
Hellser
Global Moderator
Posts: 2642
Joined: Sun Jun 25, 2006 4:43 pm
Discord: Hellser#8156
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan Support
Location: Citadel Station

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by Hellser »

Or if you're playing Heretic: alias iddqd "kill". But yeah, Gez's method would fix OP's issue IF he is using the console to try and cheat.
User avatar
DemonSlayer
Posts: 40
Joined: Wed Mar 30, 2016 12:03 am
Location: Resides in a base on Mars guarding the world from the Ream of Hell

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by DemonSlayer »

wildweasel wrote:This sounds like an obvious question, but are you trying to type them into the console, or is the console closed? Classic cheats need the console to be closed.
I do not understand, can you please clarify what you mean?
Gez wrote:alias idfa "give ammo; give weapons"

There you go, from now on you'll be able to type idfa in the console and have it work like the classic cheat.
That sounds really cool, how did you do that?

Just to clarify, I do not wish to cheat because to me it is not as much fun as completing it through skill, but from some maps I have played they have not given enough ammo or they have drops which do not kill you but you cannot escape. For example one of the Wolf3D conversion maps had a couple of holes which looked like gun nests and when I fell in I could not escape from it so I would like to use them to escape situations at first then try to edit them later in DooMBuilder 2 or GZDoom Builder ^_^
Gez
 
 
Posts: 17653
Joined: Fri Jul 06, 2007 3:22 pm

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by Gez »

You should probably read through the [wiki]console[/wiki] article on the wiki.
User avatar
enderkevin13
Posts: 1383
Joined: Tue Jul 07, 2015 7:30 am
Location: :noiƚɒɔo⅃

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by enderkevin13 »

Press IDFA in that order on the keyboard with the console closed. If that doesn't work, just do "give ammo" and "give weapons" in the console I guess.
User avatar
Kinsie
Posts: 7312
Joined: Fri Oct 22, 2004 9:22 am
Discord: Wow, this side panel's getting cluttered
Twitch ID: thekinsie
Github ID: TheKins
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support
Location: MAP33

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by Kinsie »

enderkevin13 wrote:Press IDFA in that order on the keyboard with the console closed.
Make sure to use your fingers! They're the weird long things hanging from your hands!
User avatar
enderkevin13
Posts: 1383
Joined: Tue Jul 07, 2015 7:30 am
Location: :noiƚɒɔo⅃

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by enderkevin13 »

Kinsie wrote:
enderkevin13 wrote:Press IDFA in that order on the keyboard with the console closed.
Make sure to use your fingers! They're the weird long things hanging from your hands!
Again, why do you feel the need to say this?
User avatar
Shadelight
Posts: 5113
Joined: Fri May 20, 2005 11:16 am
Discord: Shadelight#4920
Location: Labrynna

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by Shadelight »

Hey, calm down. Don't derail other threads because you two have a problem with each other.
User avatar
DemonSlayer
Posts: 40
Joined: Wed Mar 30, 2016 12:03 am
Location: Resides in a base on Mars guarding the world from the Ream of Hell

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by DemonSlayer »

Kinsie wrote:
enderkevin13 wrote:Press IDFA in that order on the keyboard with the console closed.
Make sure to use your fingers! They're the weird long things hanging from your hands!
lol XD Thank you Kinsie. I love Reelism, such a great mod. I have a question for you, How can I add monsters and weapons along with what do I need to edit to pre-existing mods in order for them to work?
Gez wrote:You should probably read through the [wiki]console[/wiki] article on the wiki.
Thank you, I wlll do that ^_^
enderkevin13 wrote:Press IDFA in that order on the keyboard with the console closed. If that doesn't work, just do "give ammo" and "give weapons" in the console I guess.
Awesome ^_^. I was hoping that there was a way, thank you.
darkhog
Posts: 111
Joined: Mon Jul 20, 2015 4:47 pm

Re: Unable to use Doom cheat codes like IDKFA, IDDQD etc.

Post by darkhog »

Also, if you still can't do that, even with the console closed, the wad in question may block the cheats via mapinfo. Like my mod does. I hate cheaters.

Return to “General”