Begining of 3D floors [continue needed]

Moderator: GZDoom Developers

kgsws-CZ
Posts: 70
Joined: Sun Jul 19, 2009 9:50 pm

Begining of 3D floors [continue needed]

Post by kgsws-CZ »

Well, it is possible. Take this as proof of concept :)
I made many experiments (begining with translucent 3D water) and i have nearly working rendering part of 3D floors.
Yes, only rendering part - that means, renderer can create all needed fake planes and fake sides.
Problem is with sorting, new fake 3D rendering needs new sorting algorithm that will count with fake planes, fake lines, middle textures and sprites - and i have no idea about this algorithm.

I don't spend so much time on this, so releasing what i have working can allow more people work on it.

What is (semi)working?
- fake planes (flats) computing
- fake midtextures (3D floor sides) rendering
- real-time transfer light on real walls

Any problems/what needs to be done ?
- missing sorting algorithm
- fake planes does not appear when skybox is visible
- fake midtextures are not translucent
- fake midtextures don't count with backsector fake floors (= walls in water!)
- slopes are problematic, it does not matter if you have sloped fake floor, or normal sloped floor touching fake floor.
- transfer light does not color sprites correctly (i were not working on sprite coloring)

So, i hope someone will be able to continue, or finish this work. Would not be 3D floors in ZDoom's software renderer cool?
Dev info: diff file created on revision 2296 (yes, its little older), i hope all my changes are marked with // kg3D
zd3df.diff.zip
For anyone who don't want to (or can't) patch/compile i can provide only screenshots from random progress (i am running on linux):
Spoiler:
More screenshots here.

Most screenshots are taken from few 3D floor supporting mods, in few of them you must "set vid_renderer 1" to play :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Jimmy
 
 
Posts: 4720
Joined: Mon Apr 10, 2006 1:49 pm
Preferred Pronouns: He/Him

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Jimmy »

Ummmmmmm......

Awesome. :shock:
User avatar
Nightfall
Posts: 555
Joined: Thu Aug 06, 2009 4:00 am
Location: Finland

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Nightfall »

Holy-

That's revolutionary.
User avatar
InsanityBringer
Posts: 3386
Joined: Thu Jul 05, 2007 4:53 pm
Location: opening the forbidden box

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by InsanityBringer »

I'd build you guys an EXE but I still haven't gotten my build setup working on my new drive.

I guess this is good motivation to go ahead and do so.
zap610
Posts: 449
Joined: Sun Feb 20, 2005 4:33 am

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by zap610 »

Image
Blzut3
 
 
Posts: 3144
Joined: Wed Nov 24, 2004 12:59 pm
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan/Metal Support

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Blzut3 »

Moved to code submissions.

Honestly if it's not too messy, I would like to see this committed as is. Something is better than nothing.
User avatar
Nash
 
 
Posts: 17429
Joined: Mon Oct 27, 2003 12:07 am
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Nash »

What about physics and collision? Are the floors interactive or are they just purely cosmetic?
Blzut3
 
 
Posts: 3144
Joined: Wed Nov 24, 2004 12:59 pm
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan/Metal Support

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Blzut3 »

Graf added the collision code to ZDoom a long time ago IIRC. I don't think it was ever enabled though.

Edit: I just tried the code. It seems to work reasonably well. Even without proper sprite sorting it does allow some GZDoom mods to be playable under ZDoom. Seems to work really well if you are looking at a 3D floor from below.
User avatar
Xaser
 
 
Posts: 10772
Joined: Sun Jul 20, 2003 12:15 pm

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Xaser »

Correct. There was some talk a while back on whether or not to enable the code, but nothing ever came of it. It's there somewhere, though.
User avatar
NeuralStunner
 
 
Posts: 12323
Joined: Tue Jul 21, 2009 12:04 pm
Preferred Pronouns: He/Him
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support
Location: capital N, capital S, no space

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by NeuralStunner »

I figured he would have at least left it active... You wouldn't be able to see them, but they'd still "be there". :P
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 49051
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Graf Zahl »

I've created a new branch where I merged this in. It's not yet ready for inclusion in the trunk, I think, but it should definitely be kept in a state where it can be worked on.
User avatar
Dark-Assassin
Posts: 742
Joined: Thu Mar 19, 2009 3:40 am
Location: South Australia

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Dark-Assassin »

I just exploded.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 49051
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Graf Zahl »

I just checked Nimrod with this.

Not bad for a start. It sure is still glitchy as hell and definitely needs some work but it looks very promising.
User avatar
Jimmy
 
 
Posts: 4720
Joined: Mon Apr 10, 2006 1:49 pm
Preferred Pronouns: He/Him

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Jimmy »

*squeals like a little girl*

:D !!!
User avatar
Siggi
Posts: 3288
Joined: Sun Oct 03, 2004 8:57 am
Preferred Pronouns: They/Them
Location: South Africa

Re: Begining of 3D floors [continue needed]

Post by Siggi »

Awesome.

Return to “Closed Feature Suggestions [GZDoom]”