RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Talk about multiplayer ZDoom games here.
Forum rules
Image
User avatar
Tormentor667
Posts: 13470
Joined: Wed Jul 16, 2003 3:52 am

RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Post by Tormentor667 »

Hello together,

me and my friends having LAN parties for the past 2 years again, playing mostly classics like Counterstrike, Quake, Starcraft and Command & Conquer. Lately we came to the question what about all those great 3D egoshooters like Doom, Duke Nukem 3D and Blood and if it is possible to play them on a LAN... well, they got to the right person I'd say.

Now the only thing that I wonder is: What's the best way to set up these games for a LAN party with GZDoom and RAZE? Frontends? Tips? Any ideas on how to do it correctly?

Looking forward to some help here,
best regards,
Torm
User avatar
Rachael
Admin
Posts: 13110
Joined: Tue Jan 13, 2004 1:31 pm
Preferred Pronouns: She/Her

Re: RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Post by Rachael »

Multiplayer is currently "DAYOR" (Do At Your Own Risk) for Raze. I'd recommend sticking to GZDoom.

Networking on a LAN is the same as internet except you don't need to bother with port forwarding or IP translation.

host: gzdoom -host 3 -iwad <name> -file <whatever>
other: gzdoom -join 192.168.0.<whatever> -iwad <same> -file <same list>
User avatar
Nash
 
 
Posts: 17326
Joined: Mon Oct 27, 2003 12:07 am
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Re: RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Post by Nash »

Rachael wrote: Sat Oct 08, 2022 6:25 am Multiplayer is currently "DAYOR" (Do At Your Own Risk) for Raze
Wait, what really? I thought netcode in Raze is 100% not working at all?
User avatar
Rachael
Admin
Posts: 13110
Joined: Tue Jan 13, 2004 1:31 pm
Preferred Pronouns: She/Her

Re: RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Post by Rachael »

Some games apparently work some don't, and they likely each have their own way of setting up as well. It's possible none work at this point. The multiplayer code was never intentionally removed as far as I know - just not maintained. It was a seen as a feature with absolutely no priority right now (at least until the main things that need to be done are done).
User avatar
Tormentor667
Posts: 13470
Joined: Wed Jul 16, 2003 3:52 am

Re: RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Post by Tormentor667 »

Thank you :) so what would you recommend for Duke? Eduke?
User avatar
Rachael
Admin
Posts: 13110
Joined: Tue Jan 13, 2004 1:31 pm
Preferred Pronouns: She/Her

Re: RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Post by Rachael »

It seems this might be your best bet: https://forums.duke4.net/topic/11826-/
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48376
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Post by Graf Zahl »

Rachael wrote: Sat Oct 08, 2022 6:25 am Multiplayer is currently "DAYOR" (Do At Your Own Risk) for Raze. I'd recommend sticking to GZDoom.
There is no multiplayer support right now. A lot of work is needed to make it work and this won't happen unless we get another developer willing to implement it.
User avatar
Nash
 
 
Posts: 17326
Joined: Mon Oct 27, 2003 12:07 am
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Re: RAZE and GZDoom | for a LAN party?

Post by Nash »

Yeah that's what I thought. I vaguely recall trying to start Raze with -host and -join and it outright just crashed at startup.

Return to “Networking”