[4.7.1] Vulkan wont initialize

Need help running G/Q/ZDoom/ECWolf/Zandronum/3DGE? Did your computer break? Ask here.

Moderator: GZDoom Developers

[4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby Xtyfe » Sat Apr 30, 2022 2:25 pm

Vulkan will not initialize when starting gzdoom up.

I have attached a screenshot to show what I get in the console. If there is any more info I can provide, please let me know.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Xtyfe
Neque Deos, Neque Dominos
 
Joined: 14 Dec 2007
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby Rachael » Sat Apr 30, 2022 3:46 pm

Make sure you are using the latest up-to-date drivers from NVidia.
User avatar
Rachael
^ walking stack of unfinished projects ^
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby Xtyfe » Sun May 01, 2022 7:27 am

I just updated actually. GZDoom is the only vulkan-based game that does this.
User avatar
Xtyfe
Neque Deos, Neque Dominos
 
Joined: 14 Dec 2007
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby dpJudas » Sun May 01, 2022 8:01 am

We need confirmation with other people with this driver that this is a general issue. The reason I'm saying this is basically this is the very first step where the code asks vulkan for its list of devices and then none are returned. It is therefore more likely to be an issue with the driver and/or combination of the driver and those various overlay programs people run that tend to be buggy in one way or another.
dpJudas
 
 
 
Joined: 28 May 2016

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby dpJudas » Sun May 01, 2022 9:10 am

Just an update on this. Tried installing this driver on my computer and it works just fine.

My guess is you have some kind of third party software installed that puts itself in between GZDoom and the graphics card. They are often used by communication software (Discord, etc), store software (Steam, etc), video recording software (Discord, etc), or graphical rape software (Reshade, etc). I guess you could also try reinstall the driver on your computer to see if that helps. In any case, it doesn't seem to be triggered by just the driver.
dpJudas
 
 
 
Joined: 28 May 2016

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby Xtyfe » Sun May 01, 2022 1:21 pm

I did some digging and it seems like this is related to the fact that I am using a laptop with switchable graphics. What is even weirder is the fact that I was able to get Vulkan to work with GZdoom so long as I started a game straight from clicking on the exe itself. Why is that weird? Because I can't get Vulkan to work if I use a launcher like ZDL. I have no idea why though, but on the bright side, it seems to work in general.

I wonder though if GZDoom has any proper handling for switchable graphics. It seems to be quite common these days.
User avatar
Xtyfe
Neque Deos, Neque Dominos
 
Joined: 14 Dec 2007
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby Rachael » Sun May 01, 2022 3:09 pm

It did, but then Microsoft decided "we're going to handle switchable graphics ourselves" and that broke GZDoom's internal handling of it. It has not been repaired since.
User avatar
Rachael
^ walking stack of unfinished projects ^
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby Xtyfe » Sun May 01, 2022 3:48 pm

Honestly, if there is anything I have learned from this, it's that microsoft did a shit job of it. >:(
User avatar
Xtyfe
Neque Deos, Neque Dominos
 
Joined: 14 Dec 2007
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby Rachael » Sun May 01, 2022 8:53 pm

Yes - it doesn't even work at all, for my laptop.

Anyway you can try this - you can try starting up with "gzdoom +vk_device <#>" starting at 1 and going up - 0 is default. You likely only have 2 devices, so just try 1 and 2.
User avatar
Rachael
^ walking stack of unfinished projects ^
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle

Re: [4.7.1] Vulkan wont initialize

Postby Xtyfe » Mon May 02, 2022 8:03 am

Ok, I found the problem. It was neither GZDoom nor my laptop hardware. I was using a desktop dock to launch programs and apparently, it launches dock items in a weird way such as ignoring Vulkan.
User avatar
Xtyfe
Neque Deos, Neque Dominos
 
Joined: 14 Dec 2007
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support


Return to Technical Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest