GZDoom Freezes (NOT INTEL)

Need help running G/Q/ZDoom/ECWolf/Zandronum/3DGE? Did your computer break? Ask here.

Moderator: GZDoom Developers

GZDoom Freezes (NOT INTEL)

Postby CandiceJoy » Tue Aug 31, 2021 1:02 am

GZDoom freezes my computer randomly as described in some of the intel posts…except I’m not using Intel anything. I’m running a ryzen 5900x (on x570) with an rtx 3080. When it happens, I have to hold the power button to turn it off because the entire computer goes non responsive. I’m a developer and system builder so you can assume most super common things aren’t the problem :P

GZDoom 4.6.1
Latest Nvidia Drivers as of 8-10
Vulkan and OpenGL both do it
CandiceJoy
 
Joined: 13 Jul 2017

Re: GZDoom Freezes (NOT INTEL)

Postby _mental_ » Tue Aug 31, 2021 3:40 am

If vsync is off and FPS cap is disabled then it's either overheat or insufficient power.

CandiceJoy wrote:I’m a developer and system builder
CandiceJoy wrote:Latest Nvidia Drivers as of 8-10

To be honest, these two sentences sound like a contradiction to me. Personally, I have no idea what were the latest drivers to that date.
How about looking for an exact version in NVIDIA Control Panel?
_mental_
 
 
 
Joined: 07 Aug 2011

Re: GZDoom Freezes (NOT INTEL)

Postby drfrag » Tue Aug 31, 2021 3:57 am

Looks like a hardware problem. Does it happen in other games?
User avatar
drfrag
Os voy a romper a pedazos!
Vintage GZDoom Developer
 
Joined: 23 Apr 2004
Location: Spain
Discord: drfrag#3555
Github ID: drfrag666

Re: GZDoom Freezes (NOT INTEL)

Postby Graf Zahl » Tue Aug 31, 2021 4:21 am

Even if it does not, GZDoom at high uncapped frame rates can burn a lot more GPU power than any modern games, because the GPU will be constantly under load due to having no delays.
One easy way to check if it is hardware would be to enable vid_vsync in the console and see if that reduces the crashes.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: GZDoom Freezes (NOT INTEL)

Postby CandiceJoy » Tue Aug 31, 2021 9:48 am

Vsync is on and framerate is capped. Nvida driver 471.68. This is the only program or game in which this happens.
CandiceJoy
 
Joined: 13 Jul 2017


Return to Technical Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests