"Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bug.

Bugs that have been investigated and resolved somehow.

Moderator: GZDoom Developers

Forum rules
Please don't bump threads here if you have a problem - it will often be forgotten about if you do. Instead, make a new thread here.
User avatar
KynikossDragonn
Posts: 229
Joined: Sat Dec 12, 2020 10:59 am
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Void Linux
Graphics Processor: Intel (Modern GZDoom)
Location: Independence, KS, USA

"Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bug.

Post by KynikossDragonn »

Not sure if this was reported or not...

If you set "hud_oldscale" to false this ends up happening:




It works just fine with the HUD enabled and does scale like I would expect it to scale a HUD.

The viewport also seems to be shifted slightly up when this scaling mode is enabled with status bars, like it's assuming you're only using the HUD not a status bar.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48326
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by Graf Zahl »

Do people still use the viewborder mode? I have to admit I only tested it in fullscreen.
User avatar
KynikossDragonn
Posts: 229
Joined: Sat Dec 12, 2020 10:59 am
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Void Linux
Graphics Processor: Intel (Modern GZDoom)
Location: Independence, KS, USA

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by KynikossDragonn »

I don't use the viewborder but I included it as a example because a single 1px of the viewborder is showing just above the status bar, so I had a hunch something weird would happen if I reduce the view size and sure enough something weird did happen!
User avatar
Rachael
Admin
Posts: 13084
Joined: Tue Jan 13, 2004 1:31 pm
Preferred Pronouns: She/Her

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by Rachael »

I rather like having the view border as an option, and I honestly don't see any reason why it would be such a hassle to keep it around. I don't use it much, but I would miss it if it were gone.

Is there a way to reimplement it?
Gez
 
 
Posts: 17684
Joined: Fri Jul 06, 2007 3:22 pm

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by Gez »

It looks like the code expects the status bar to be one pixel taller.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48326
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by Graf Zahl »

Roundoff errors suck... :(
User avatar
KynikossDragonn
Posts: 229
Joined: Sat Dec 12, 2020 10:59 am
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Void Linux
Graphics Processor: Intel (Modern GZDoom)
Location: Independence, KS, USA

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by KynikossDragonn »

I hope it's also not due to me running in 1280x1024 (5:4), normally I run in 1024x768 but I've been starting to get things configured to run at 1280x1024 so it fills more of the area in my 1920x1080 scene setup in OBS.
User avatar
Nash
 
 
Posts: 17319
Joined: Mon Oct 27, 2003 12:07 am
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by Nash »

I am of the opinion that the viewborder thing should have died in the 90's, but that's just my opinion... :mrgreen:
User avatar
SanyaWaffles
Posts: 764
Joined: Thu Apr 25, 2013 12:21 pm
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support
Location: Disappointment Island

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by SanyaWaffles »

I know there's be at least one person out of 7 billion people who will go critical mass if this weird archaic viewborder feature is removed.
User avatar
KynikossDragonn
Posts: 229
Joined: Sat Dec 12, 2020 10:59 am
Preferred Pronouns: He/Him
Operating System Version (Optional): Void Linux
Graphics Processor: Intel (Modern GZDoom)
Location: Independence, KS, USA

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Post by KynikossDragonn »

I just want to clarify, I don't use the viewborder. The primary thing I was reporting was that single 1px wide line going across a screen just above the status bar, that seems to be made of the viewborder texture.

I went into viewborder mode just to see if it would break harder and it did, so I dunno' what's actually happening here. There shouldn't even be a single trace of the viewborder when using the statusbar at the normal "full screen" view.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48326
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bug.

Post by Graf Zahl »

I cannot reproduce it with the current master. Let's hope it got fixed.

Return to “Closed Bugs [GZDoom]”