Split-Screen Doom

If it's not ZDoom, it goes here.
SamuraiSTALIN
Posts: 33
Joined: Tue Jan 21, 2014 4:09 pm

Split-Screen Doom

Post by SamuraiSTALIN »

So, split-screen Zdoom is probably never going to happen. What's people experiences with sourceports like Doom Legacy that support split-screen? What's the best source port for split-screen, in your opinion?
User avatar
Amuscaria
Posts: 6631
Joined: Mon Jul 26, 2004 12:59 pm
Location: Growing from mycelium near you.

Re: Split-Screen Doom

Post by Amuscaria »

Doom Legacy was the only port, that I'm aware of, that had split screen.
User avatar
phantombeta
Posts: 2093
Joined: Thu May 02, 2013 1:27 am
Operating System Version (Optional): Windows 10
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support
Location: Brazil

Re: Split-Screen Doom

Post by phantombeta »

I remember seeing an option for Splitscreen in 3DGE...
User avatar
Coraline
Posts: 447
Joined: Wed Aug 15, 2012 3:41 pm
Location: California

Re: Split-Screen Doom

Post by Coraline »

For 3DGE you need to use the command line to enable it as it's still sort of kludgy: -splitscreen starts a normal cooperative game. Playing with other command line options allows you to specify deathmatch, etc.

Input handling is rough so it's pinned to one player using keyboard, the other using mouse...you'll see how it works. The next version of 2.0 will have full input authoring.
mallo
Posts: 1112
Joined: Sat May 22, 2010 12:49 pm

Re: Split-Screen Doom

Post by mallo »

I once tried splitscreen in Legacy. It was terrible. There were a lot of player clones all over the place, but they didn't move.
User avatar
Laggy
Posts: 140
Joined: Thu Nov 06, 2014 4:16 pm
Location: I think so.

Re: Split-Screen Doom

Post by Laggy »

Oooh I remember when I used to play Split-Screen Doom with friends ages ago. It was buggy but acceptable. Good times.
(Now we play Serious Sam 3, heheh.)
User avatar
DaMan
Posts: 727
Joined: Fri Jan 01, 2010 7:14 am

Re: Split-Screen Doom

Post by DaMan »

Doom3D has 4 player split screen.
User avatar
The Zombie Killer
Posts: 1528
Joined: Thu Jul 14, 2011 12:06 am
Location: Gold Coast, Queensland, Australia

Re: Split-Screen Doom

Post by The Zombie Killer »

SamuraiSTALIN wrote:So, split-screen Zdoom is probably never going to happen.
Set cl_splitscreen to 1. This is kinda unfinished though, only supports up to 4 player splitscreen (although it probably wouldn't make sense to support any more than that) and there isn't any way to control players other than player 1 at the moment.
Also note that the hud isn't implemented and weapon sprites will only be visible in software mode.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Dancso
Posts: 1906
Joined: Wed Oct 11, 2006 10:39 am
Location: at home.. Status: lazy like hell

Re: Split-Screen Doom

Post by Dancso »

Well what do you know, it actually works! :D
http://i.imgur.com/ud8see5.png

I did have to start two clients to get this going so i ended up with two windows, each one controlling their respective player. (is there even a way to simulate a multiplayer game in one instance of zdoom?)
Given how I've set it up, am I right to think this could work with a netgame? :P

edit: Resolutions with a 4:3 aspect ratio seem to be the best fitting (there are no black bars on either side or above/below), though the aspect rate doesn't seem to directly affect the viewports' squishedness.
User avatar
The Zombie Killer
Posts: 1528
Joined: Thu Jul 14, 2011 12:06 am
Location: Gold Coast, Queensland, Australia

Re: Split-Screen Doom

Post by The Zombie Killer »

Dancso wrote:I did have to start two clients to get this going so i ended up with two windows, each one controlling their respective player. (is there even a way to simulate a multiplayer game in one instance of zdoom?)
Or you could add a bot :p

There are multiple ways I could handle multiple players on one instance, but I'm not sure which one I'll go with
User avatar
Coraline
Posts: 447
Joined: Wed Aug 15, 2012 3:41 pm
Location: California

Re: Split-Screen Doom

Post by Coraline »

For anyone interested, here's splitscreen mode in 3DGE (running through Hypertension). When running normally, 3DGE uses the normal HUD for both players (depending on which HUD you have selected):

Image
SamuraiSTALIN
Posts: 33
Joined: Tue Jan 21, 2014 4:09 pm

Re: Split-Screen Doom

Post by SamuraiSTALIN »

The Zombie Killer wrote:
SamuraiSTALIN wrote:So, split-screen Zdoom is probably never going to happen.
Set cl_splitscreen to 1. This is kinda unfinished though, only supports up to 4 player splitscreen (although it probably wouldn't make sense to support any more than that) and there isn't any way to control players other than player 1 at the moment.
Also note that the hud isn't implemented and weapon sprites will only be visible in software mode.
Didn't have any success with it in GZdoom, but this is awesome! I hope you finish it.
User avatar
kodi
 
 
Posts: 1355
Joined: Mon May 06, 2013 8:02 am

Re: Split-Screen Doom

Post by kodi »

I wonder if covering half the screen with a camera texture and having mod-specific duplicates of the movement, shooting etc. keys would work.
Edit: would need an ACS based hud too I think.
User avatar
cambertian
Posts: 344
Joined: Thu May 07, 2015 4:24 pm
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support
Location: New England Area, USA

Re: Split-Screen Doom

Post by cambertian »

I'd love to see a let's play/speed-run of Doom co-op where one person does all the mouse stuff and the other does all of the keyboard stuff, or something similar. If there's one thing I love in vidya james, it's couch-coop.
User avatar
The Zombie Killer
Posts: 1528
Joined: Thu Jul 14, 2011 12:06 am
Location: Gold Coast, Queensland, Australia

Re: Split-Screen Doom

Post by The Zombie Killer »

SamuraiSTALIN wrote:
The Zombie Killer wrote:
SamuraiSTALIN wrote:So, split-screen Zdoom is probably never going to happen.
Set cl_splitscreen to 1. This is kinda unfinished though, only supports up to 4 player splitscreen (although it probably wouldn't make sense to support any more than that) and there isn't any way to control players other than player 1 at the moment.
Also note that the hud isn't implemented and weapon sprites will only be visible in software mode.
Didn't have any success with it in GZdoom, but this is awesome! I hope you finish it.
Are you using an old version of GZDoom? Or did the player weapon sprites just not show up?
I may finish it someday, although I have some other stuff I want to get done first.
kodi wrote:I wonder if covering half the screen with a camera texture and having mod-specific duplicates of the movement, shooting etc. keys would work.
Edit: would need an ACS based hud too I think.
Camera textures are currently how it works, and custom keys are exactly how I plan to do it.
Doing the hud in sbarinfo is possible, although ACS would probably be easier.

Return to “Off-Topic”