The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWolf)

Game Engines like EDGE, LZDoom, QZDoom, ECWolf, and others, go in this forum
Forum rules
The Projects forums are ONLY for YOUR PROJECTS! If you are asking questions about a project, either find that project's thread, or start a thread in the General section instead.

Got a cool project idea but nothing else? Put it in the project ideas thread instead!

Projects for any Doom-based engine are perfectly acceptable here too.

Please read the full rules for more details.
User avatar
SamVision
Posts: 2425
Joined: Tue Apr 13, 2010 4:47 pm
Location: Behind You

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by SamVision »

I don't know if this is a mistake or problem on my end, but every time I assign negative offsets to a sprite using TEXTURES, ECWolf refuses to run.
Blzut3
 
 
Posts: 3164
Joined: Wed Nov 24, 2004 12:59 pm
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan/Metal Support

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by Blzut3 »

I believe that's another bug fixed in 1.1. ZDoom uses a lax tokenizer for parsing TEXTURES which ECWolf doesn't have so I have to explicity check for negatives where needed.
User avatar
SamVision
Posts: 2425
Joined: Tue Apr 13, 2010 4:47 pm
Location: Behind You

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by SamVision »

Found some issues:

Final level of Spear always causes a crash after leaving the first area.

When using a gameplay mod, the ending sequence of certain episodes in Wolf 3D is replaced with a program crash.
Gez
 
 
Posts: 17841
Joined: Fri Jul 06, 2007 3:22 pm

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by Gez »

Is there anything that prevents using the ZDoom code for ECWolf's equivalent of the [wiki]IWAD selection box[/wiki] on Windows? I know the text interface gives it a certain retro appeal, but still...
Blzut3
 
 
Posts: 3164
Joined: Wed Nov 24, 2004 12:59 pm
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan/Metal Support

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by Blzut3 »

It's too tangled into the all the other win32 code. I tried extracting it, but it didn't work and given that I have 0 experience with the Win32 API there was basically no hope. Feel free to submit a patch though.
SamVision wrote:Final level of Spear always causes a crash after leaving the first area.
Already fixed in 1.1
SamVision wrote:When using a gameplay mod, the ending sequence of certain episodes in Wolf 3D is replaced with a program crash.
What gameplay mod are we talking about?
User avatar
SamVision
Posts: 2425
Joined: Tue Apr 13, 2010 4:47 pm
Location: Behind You

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by SamVision »

Any gameplay mod. I slapped one together that allows for 100 ammo instead of 99 and it crashes.
Blzut3
 
 
Posts: 3164
Joined: Wed Nov 24, 2004 12:59 pm
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan/Metal Support

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by Blzut3 »

You're going to have to post the mod you're using and specifically what episode endings are crashing.
User avatar
SamVision
Posts: 2425
Joined: Tue Apr 13, 2010 4:47 pm
Location: Behind You

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by SamVision »

Actually nevermind about that, I realized what the problem was, ECWolf did no wrong there.
User avatar
printz
Posts: 2648
Joined: Thu Oct 26, 2006 12:08 pm
Location: Bucharest, Romania

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by printz »

I'm trying to use CMake to generate a Visual Studio 2008 32-bit project file, but it gives an error and doesn't generate anything.

Here's a screenshot of what errors it shows (click to expand):
Spoiler:
I know that SDL is required only for the game to compile...
Blzut3
 
 
Posts: 3164
Joined: Wed Nov 24, 2004 12:59 pm
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan/Metal Support

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by Blzut3 »

"Could NOT find SDL (missing: SDL_LIBRARY SDL_INCLUDE_DIR)"

You need to fill those in manually. (Wiki)
User avatar
printz
Posts: 2648
Joined: Thu Oct 26, 2006 12:08 pm
Location: Bucharest, Romania

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by printz »

Thank you; I'll read it.

EDIT: CMake worked. Now, the debug dirs all have .dir in their name. Are they placeholders that need to be manually replaced?

EDIT: I found the cause and fixed it. Now it compiles, but quits with a "division by 0" error on startup, inside "void CalcProjection" in "wl_main.cpp".
mallo
Posts: 1112
Joined: Sat May 22, 2010 12:49 pm

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by mallo »

Quick question, if I'll give player class sprites, will they'll be shown in Class selection menu?

EDIT: No, it doesnt. :/

Looking forward for spawning items based on player class! (And in-game console goddamnit)
Blzut3
 
 
Posts: 3164
Joined: Wed Nov 24, 2004 12:59 pm
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan/Metal Support

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by Blzut3 »

mallo wrote:Quick question, if I'll give player class sprites, will they'll be shown in Class selection menu?
You should probably give your player proper sprites and whatnot anyways (forwards compatibility). ECWolf doesn't use them at the moment as you found out.

@printz, I'll have to try compiling the latest version with 2008 once I get some time.
User avatar
Sgt. Shivers
Posts: 1743
Joined: Fri Jun 22, 2012 5:39 am

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by Sgt. Shivers »

I've noticed that whenever I save in ECWOLF the savefile goes to wherever I ran it from, including shortcuts. Is there anyway to make it save to where the original program is saved or will it always do this?
Blzut3
 
 
Posts: 3164
Joined: Wed Nov 24, 2004 12:59 pm
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan/Metal Support

Re: The official "ZDoom on Wolfenstein 3D" thread. (aka ECWo

Post by Blzut3 »

Sounds like something I neglected to check. Please report it in the tracker.

Return to “Game Engines”