Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz?

ZDoom LE, Pentium 133's, Windows 98, and DOS 3.1 all go here! A bygone era, of particular interest to some folks.
invictius
Posts: 393
Joined: Fri Aug 03, 2012 6:44 am

Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz?

Post by invictius »

Bought a dual-voltage agp fx5600 for benchmarking and just assumed from wikipedia that it was opengl 2.1 but apparently it's "software mode" with latest drivers. Can I expect big problems or will gz handle it well?
User avatar
Rachael
Admin
Posts: 13079
Joined: Tue Jan 13, 2004 1:31 pm
Preferred Pronouns: She/Her

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by Rachael »

GZDoom does not run OpenGL in Software mode on anything below OpenGL 3.0.

For that it either uses Direct3D or whatever unaccelerated framebuffer the operating system will provide.
invictius
Posts: 393
Joined: Fri Aug 03, 2012 6:44 am

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by invictius »

Rachael wrote:GZDoom does not run OpenGL in Software mode on anything below OpenGL 3.0.

For that it either uses Direct3D or whatever unaccelerated framebuffer the operating system will provide.
So it's going to crap out upon loading like a hardware 1.5 card does on the current gz build?
User avatar
Rachael
Admin
Posts: 13079
Joined: Tue Jan 13, 2004 1:31 pm
Preferred Pronouns: She/Her

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by Rachael »

It will not even start until you disable vid_glswfb in Windows.

On Linux it just does a fallback to unaccelerated SDL.
User avatar
drfrag
Vintage GZDoom Developer
Posts: 3111
Joined: Fri Apr 23, 2004 3:51 am
Location: Spain

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by drfrag »

Just try. FX cards crashed on D3D with early drivers and ran only on DDraw on even earlier drivers. Early drivers had only GL 1.5 support, GL 2.0 support came later. It should work on the legacy render path, the old renderer works for sure.
invictius
Posts: 393
Joined: Fri Aug 03, 2012 6:44 am

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by invictius »

Rachael wrote:It will not even start until you disable vid_glswfb in Windows.

On Linux it just does a fallback to unaccelerated SDL.
A question that I may as well put here instead of another thread: when did older ATI cards start to have trouble with gz? I know when it stopped being an issue, just want to pick up a few cards from the 9000/x series if they're going to perform as well as similar vintage nvidia ones.
Kotti
Posts: 86
Joined: Tue Dec 27, 2016 4:08 am

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by Kotti »

ATI always had issues. I still remember the bad old times when I had such a card. Fog display on any ATI card before shaders was totally broken and glitchy and essentially had to be disabled. This was a driver bug which never got fixed. The other issue dating from these bad old times is the poor draw call performance. This has plagued ATI since the beginning of times and also never improved until today.
invictius
Posts: 393
Joined: Fri Aug 03, 2012 6:44 am

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by invictius »

Kotti wrote:ATI always had issues. I still remember the bad old times when I had such a card. Fog display on any ATI card before shaders was totally broken and glitchy and essentially had to be disabled. This was a driver bug which never got fixed. The other issue dating from these bad old times is the poor draw call performance. This has plagued ATI since the beginning of times and also never improved until today.
Are there any versions where disabling shaders is not possible?
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48320
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by Graf Zahl »

The shader was written for OpenGL 3.x compatible cards. Even the first iteration was entirely unusable on such old hardware. Even for one generation older there were several options that could be disabled, but as things stand, GLSL was not usable on pre-OpenGL 3 hardware. That was mainly an issue of GLSL, though, because it was written for more capable hardware . Microsoft's shading language was far less abstract and easier to use on GL 2 hardware.

I also remember making some tests on my old Geforce 6800, where even a full-scene invulnerability shader caused a significant performance breakdown. And that shader back then was as simple as they come, with no changing input aside from the vertices.
invictius
Posts: 393
Joined: Fri Aug 03, 2012 6:44 am

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by invictius »

Graf Zahl wrote:The shader was written for OpenGL 3.x compatible cards. Even the first iteration was entirely unusable on such old hardware. Even for one generation older there were several options that could be disabled, but as things stand, GLSL was not usable on pre-OpenGL 3 hardware. That was mainly an issue of GLSL, though, because it was written for more capable hardware . Microsoft's shading language was far less abstract and easier to use on GL 2 hardware.

I also remember making some tests on my old Geforce 6800, where even a full-scene invulnerability shader caused a significant performance breakdown. And that shader back then was as simple as they come, with no changing input aside from the vertices.
So it's fair to say that Jdoom would have run significantly better than gz on your old 6800. Just asking as most of my dooming at that stage was jdoom, with models enabled (I didn't know models for GZ were a thing until about 2011)
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48320
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: Card that only supports "software mode" of opengl2 on gz

Post by Graf Zahl »

What?

No. Even the current GZDoom in legacy mode runs circles around Doomsday engine. GZDoom just never activated its shaders on such old hardware - but even back in 2005 it was capable of actually PLAYING Phobos: Anomaly Reborn. Boom features nonwithstanding, Doomsday ran as a slideshow with several seconds per frame on those maps, if it didn't crash, that is. The problem with Doomsday lies elsewhere. The engine is very, very inefficiently designed, from the ground up, and that's exclusively on the CPU side. I completely lost track of what Doomsday is doing these days, it may have gotten better, but I doubt it.

Return to “Legacy Discussion”