Middle misaligned in software but not hardware renderer

Ask about mapping, UDMF, using DoomBuilder/editor of choice, etc, here!

Moderator: GZDoom Developers

Forum rules
Before asking on how to use a ZDoom feature, read the ZDoom wiki first. If you still don't understand how to use a feature, then ask here.
User avatar
giwake
Posts: 19
Joined: Sat Feb 09, 2019 6:44 am
Discord: giwake#6337

Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by giwake »

I'm using Ultimate Doom Builder 3.0.0.3274 (cbe8abb), and it looks fine in the editor and in hardware renderer mode, but not in the software renderer.



Here it is in the editor:



Nothing on the line itself, either.



And it's just a line.



Is there a way to fix this?
User avatar
Enjay
 
 
Posts: 26413
Joined: Tue Jul 15, 2003 4:58 pm
Location: Scotland

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by Enjay »

If it's working in hardware but not in software, it could be a bug.

Could you package it up in a simple example and post it?

Is there any scaling being applied to the texture, or anything else that might be relevant?
User avatar
giwake
Posts: 19
Joined: Sat Feb 09, 2019 6:44 am
Discord: giwake#6337

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by giwake »

Crap, knew I was forgetting something, sorry!



There's some scaling happening.

I'll try to make an example wad as soon as I can.
User avatar
giwake
Posts: 19
Joined: Sat Feb 09, 2019 6:44 am
Discord: giwake#6337

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by giwake »

User avatar
Enjay
 
 
Posts: 26413
Joined: Tue Jul 15, 2003 4:58 pm
Location: Scotland

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by Enjay »

OK, well that's curious because I'm not seeing the problem at all. I've tried your example in all renderers in both 4.7.1 official and the latest Git build - all tests looked the same and correct.

Just in case anyone can't see your Streamable link (it was initially blocked for me), here are some screen grabs from it:
(BTW, with Streamable links - like YouTube ones - you only include the video code, not the full address, between the tags. I have fixed your one for you.)

Good:


Bad:


But, to be clear, in game I am only seeing the good version in all renderers.
User avatar
giwake
Posts: 19
Joined: Sat Feb 09, 2019 6:44 am
Discord: giwake#6337

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by giwake »

Ah, I might be using an outdated version of GZDoom then. I haven't checked in a long time, my bad!

Thanks for the help!
User avatar
giwake
Posts: 19
Joined: Sat Feb 09, 2019 6:44 am
Discord: giwake#6337

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by giwake »

Ah, sorry. I updated and it's still broken. No idea what I'm doing wrong.
User avatar
Enjay
 
 
Posts: 26413
Joined: Tue Jul 15, 2003 4:58 pm
Location: Scotland

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by Enjay »

I wonder if it is something to do with your hardware? The texture is an unusual size. Perhaps your hardware is not handling it properly.

What graphics card do you have?

What happens if you remake the texture with more normal (preferably power of 2) dimensions?
User avatar
giwake
Posts: 19
Joined: Sat Feb 09, 2019 6:44 am
Discord: giwake#6337

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by giwake »

I've got a Geforce RTX 2070.

I remade the texture in 128*128 resolution, and it didn't change much.

User avatar
giwake
Posts: 19
Joined: Sat Feb 09, 2019 6:44 am
Discord: giwake#6337

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by giwake »

I've got a bit of a hacky way to fix this problem:



I've put some padding above and below the texture so that it has a bit of extra space. This seems to solve the issue.

User avatar
Enjay
 
 
Posts: 26413
Joined: Tue Jul 15, 2003 4:58 pm
Location: Scotland

Re: Middle misaligned in software but not hardware renderer

Post by Enjay »

I have an RTX 2060 so I would have expected the two cards to be much the same as far as this is concerned.

Glad you found a solution, even if it is weird that it was needed.

Return to “Mapping”