[Debian 10] Blackscreen

Need help running G/Q/ZDoom/ECWolf/Zandronum/3DGE? Did your computer break? Ask here.

Moderator: GZDoom Developers

[Debian 10] Blackscreen

Postby Fanny Sickledock » Wed Aug 07, 2019 3:22 pm

Hello,

Launching GZDoom gives me a blackscreen.
If I edit the vid_defheight and vid_defwidth in gzdoom.ini GZDoom launches normally.
However, after closing and relaunching it GZDoom will go back to returning just a blackscreen.

These are my specs:

OS: Debian GNU/Linux 10 (buster) x86_64
Kernel: 4.19.0-5-amd64
Resolution: 1920x1080
CPU: Intel i3-3250 (4) @ 3.500GHz
GPU: Intel HD Graphics
GPU: NVIDIA GeForce 9600 GT
Memory: 7865MiB

Thank you for the help.
Fanny Sickledock
 

Re: [Debian 10] Blackscreen

Postby Matt » Wed Aug 07, 2019 5:52 pm

Not that I know what to look for, but:

What do those variables turn into when you close and relaunch, and what are you setting them to manually?

And can you post the ini before and after?
User avatar
Matt
Putting the XD into *xdeath since 2007
 
Joined: 04 Jan 2004
Location: Gotham City SAR, Wyld-Lands of the Lotus People, Dominionist PetroConfederacy of Saudi Canadia

Re: [Debian 10] Blackscreen

Postby Abner Furrykadge » Thu Aug 08, 2019 12:43 pm

It turns out the values I put in are more or less irrelevant.
What happens is that I have to close and open gzdoom multiple times until I get any actual image, it doesn't work consistently.

What could be a possible cause/fix for such an issue?

Thank you.
Abner Furrykadge
 

Re: [Debian 10] Blackscreen

Postby _mental_ » Fri Aug 09, 2019 1:49 am

What is the active graphics hardware? Post startup log please.
_mental_
 
 
 
Joined: 07 Aug 2011

Re: [Debian 10] Blackscreen

Postby Abner Furrykadge » Fri Aug 09, 2019 3:32 pm

Hello,

Below follows the startup log

-------------------------------------------------------------------------------------------------
GZDoom g4.1.3 - 2019-06-08 07:56:19 -0400 - SDL version
Compiled on Jun 9 2019

M_LoadDefaults: Load system defaults.
W_Init: Init WADfiles.
adding /opt/gzdoom/gzdoom.pk3, 621 lumps
adding /opt/gzdoom/zd_extra.pk3, 1723 lumps
adding /home/watatsumi/.config/gzdoom/Doom2.wad, 2919 lumps
I_Init: Setting up machine state.
CPU Vendor ID: GenuineIntel
Name: Intel(R) Core(TM) i3-3250 CPU @ 3.50GHz
Family 6, Model 58, Stepping 9
Features: SSE2 SSE3 SSSE3 SSE4.1 SSE4.2 HyperThreading
I_InitSound: Initializing OpenAL
Opened device CMI8788 [Oxygen HD Audio] (CMI8786 (Xonar DGX)) Analog Stereo
EFX enabled
V_Init: allocate screen.
S_Init: Setting up sound.
ST_Init: Init startup screen.
Checking cmd-line parameters...
S_InitData: Load sound definitions.
G_ParseMapInfo: Load map definitions.
Texman.Init: Init texture manager.
ParseTeamInfo: Load team definitions.
LoadActors: Load actor definitions.
script parsing took 158.35 ms
R_Init: Init Doom refresh subsystem.
DecalLibrary: Load decals.
M_Init: Init menus.
P_Init: Init Playloop state.
ParseSBarInfo: Loading custom status bar definition.
D_CheckNetGame: Checking network game status.
player 1 of 1 (1 nodes)
Using video driver x11
GL_VENDOR: nouveau
GL_RENDERER: NV94
GL_VERSION: 3.3 (Core Profile) Mesa 18.3.6 (Core profile)
GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 3.30

Max. texture size: 8192
Max. texture units: 16
Max. varying: 60
Max. uniform block size: 65536
Uniform block alignment: 256
Resolution: 1920 x 1080
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Thanks in advance
Abner Furrykadge
 

Re: [Debian 10] Blackscreen

Postby _mental_ » Sat Aug 10, 2019 12:31 am

I never checked the current GZDoom codebase with Nouveau running on such old GPU. Performance wasn’t great even on the current graphics hardware though.
Did you try NVIDIA proprietary drivers? 340.107 seems to be the last one that supports your hardware.
_mental_
 
 
 
Joined: 07 Aug 2011

Re: [Debian 10] Blackscreen

Postby Graf Zahl » Sat Aug 10, 2019 1:11 am

Considering the bad press I can read nearly everywhere when it comes to nouveau drivers, consider these entirely unsupported.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom Developer
Lead GZDoom Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany


Return to Technical Issues

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest