[Since April 11?] Translucency bug

These bugs do plan to be resolved, when they can be.

Moderator: GZDoom Developers

[Since April 11?] Translucency bug

Postby Major Cooke » Wed Apr 15, 2020 8:38 am

So apparently this started happening by random on different monsters/items, where they show up as having a black outline around them.
But when I enable High Quality Resize Mode, it disappears. I can turn that back off and it stays corrected too, until the map changes.

Note, I have no idea when this started happening, but I think it began around that time?
User avatar
Major Cooke
QZDoom Maintenance Team
 
Joined: 28 Jan 2007

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Graf Zahl » Thu Apr 16, 2020 4:14 am

Do you have anything more reproducable? Or at least some hint on what combination of graphics formats and options makes it likely to happen?
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby drfrag » Thu Apr 16, 2020 4:22 am

Which mod?
User avatar
drfrag
Os voy a romper a pedazos!
Vintage GZDoom Developer
 
Joined: 23 Apr 2004
Location: Spain
Discord: drfrag#3555
Github ID: drfrag666

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Major Cooke » Thu Apr 16, 2020 2:44 pm

After spending the past couple of days trying to figure this out... My efforts have failed to replicate it in a simple manner. All I had to do was delete one set of FONTDEFS and suddenly it started working again (I'm playing with two mods) yet the bug never appeared in any simpler examples I tried to make...

The mods involved are D4D and Clusterplex (not yet released). I'll keep trying though. If after a time I have no success, I'll send you both all the files involved.
User avatar
Major Cooke
QZDoom Maintenance Team
 
Joined: 28 Jan 2007

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Graf Zahl » Thu Apr 16, 2020 3:26 pm

What did that FONTDEFS lump do?
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Major Cooke » Thu Apr 16, 2020 6:01 pm

Code: Select allExpand view
STATUSFONT
{
   0 STTNUM0
   1 STTNUM1
   2 STTNUM2
   3 STTNUM3
   4 STTNUM4
   5 STTNUM5
   6 STTNUM6
   7 STTNUM7
   8 STTNUM8
   9 STTNUM9
   % STTPRCNT
   - STTMINUS   
   NOTRANSLATION 109   // don't touch the shadow color!
}

INDEXFONT
{
   0 STYSNUM0
   1 STYSNUM1
   2 STYSNUM2
   3 STYSNUM3
   4 STYSNUM4
   5 STYSNUM5
   6 STYSNUM6
   7 STYSNUM7
   8 STYSNUM8
   9 STYSNUM9
   NOTRANSLATION 109   // don't touch the shadow color!
}


Just this. And even when I put it in its own little test package and included the graphics appropriately, the bug still couldn't be reproduced with it on.
User avatar
Major Cooke
QZDoom Maintenance Team
 
Joined: 28 Jan 2007

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Rachael » Thu Apr 16, 2020 11:16 pm

When something like this happens, it usually means the cause is not obvious and it might be a special combination of things required to produce the undesired result.

What you could try to do is make a copy of the package causing the bug, and eliminate resources one-by-one until the problem goes away, and see if you can figure it out from there. I understand that may be a lot of time and work, depending on the size of the package, but if you do have the time for it, it's well worth the trouble.
User avatar
Rachael
Webmaster
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Major Cooke » Fri Apr 17, 2020 2:06 pm

That's actually exactly what I went through already. That's how I discovered it. I started deleting things one at a time and found out it was FONTDEFS. I restored everything else and kept out the fontdefs and it still worked.
User avatar
Major Cooke
QZDoom Maintenance Team
 
Joined: 28 Jan 2007

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Graf Zahl » Sun Apr 19, 2020 5:25 am

That's not how to conduct such a thing. If the absence of that single lump makes a difference you should put it back in and remove other things until you have a minimal test case that reproduces the issue. Right now we are stuck without any idea what to do.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Major Cooke » Sun Apr 19, 2020 10:18 am

Well I don't know what else changed again, since I haven't updated anything else but now it's working again. Even with the fontdefs included.

I don't know anymore. Maybe it was just a glitch. I doubt it's happened to anyone else but it's no longer happening to me. Should I get it to resurface I'll post about it here.
User avatar
Major Cooke
QZDoom Maintenance Team
 
Joined: 28 Jan 2007

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Graf Zahl » Sun Apr 19, 2020 10:34 am

Ok, putting this on hold then.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Marisa Kirisame » Sun Jun 21, 2020 11:06 am

OK I suspect my bug here might be a duplicate of this. So I think that one can be closed.

Edit: Found a potential culprit, if I disable "Precache GL Textures" this bug stops triggering.
User avatar
Marisa Kirisame
ZScript Crimester
 
 
 
Joined: 08 Feb 2008
Location: Vigo, Galicia
Discord: 霧雨魔理沙#1666
Twitch ID: magusmarisa
Github ID: OrdinaryMagician
Operating System: Other Linux 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby phantombeta » Sun Jul 12, 2020 7:49 am

I've been seeing reports of this bug on a few Discord servers I'm in. This appears to be far more common than previously thought, and really needs to be investigated ASAP.
User avatar
phantombeta
In the meadow of sinful thoughts, every flower's a perfect one
 
Joined: 02 May 2013
Location: Brazil, South America, Earth, Orion-Cygnus Arm, Milky Way
Discord: phantombeta#2461
Twitch ID: phantombeta_
Github ID: Doom2fan
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby Graf Zahl » Sun Jul 12, 2020 12:22 pm

This needs a simple contained example to be investigated. There is none here.
And that screenshot by itself is useless
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: [Since April 11?] Translucency bug

Postby phantombeta » Tue Jul 14, 2020 10:23 am

(Forgot to reply to this)
Graf Zahl wrote:This needs a simple contained example to be investigated. There is none here.

A sample cannot be made if no one knows what triggers it.
And that screenshot by itself is useless

The point of the screenshot was to illustrate that more people were having this issue.

---------------------------------------------

It seems that translations might be a possible way to trigger this. The attached sample was posted to the Discord by the user RaveYard. I can reproduce the bug reliably on my end.
Make sure to disable GL texture precaching. If it doesn't trigger immediately, you can try changing the texture upscaling options to see if you can reproduce it.

Hopefully this is the same bug and not a different one.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
phantombeta
In the meadow of sinful thoughts, every flower's a perfect one
 
Joined: 02 May 2013
Location: Brazil, South America, Earth, Orion-Cygnus Arm, Milky Way
Discord: phantombeta#2461
Twitch ID: phantombeta_
Github ID: Doom2fan
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Next

Return to On Hold Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests