Issue with latest GZDoom 4.8.0

Need help running G/Q/ZDoom/ECWolf/Zandronum/3DGE? Did your computer break? Ask here.

Moderator: GZDoom Developers

Issue with latest GZDoom 4.8.0

Postby Caroline Perringbick » Wed Jun 08, 2022 6:20 pm

Re: Issue with mods featuring titlemaps in GZDoom 4.8.0

When running some gameplay mods that feature a title map (as opposed to a static title screen), GZDoom starts with a black screen. Menu sounds/music can be heard, and it is even possible to start a new game, but nothing can be seen.

The problem lasts until the player performs an action that overlays something on top of the normal game view, such as:
-opening the F1 help screen
-opening the "load game" menu
-opening the automap

Doing any of the above instantly removes the black screen and gameplay proceeds as normal. It also doesn't affect all mods with titlemaps; for example GunCaster and Netronian Chaos are affected, but Iron Assault isn't. The only correlation I can figure out is that the affected mods also feature custom F1 help screens.

Tesculpture
Caroline Perringbick
 

Re: Issue with latest GZDoom 4.8.0

Postby Rachael » Wed Jun 08, 2022 9:39 pm

What kind of CPU, GPU, and version of OS do you have?

Also, what mods are you loading? Both the one with the titlemap in question, and the ones you load in addition to that as well?
User avatar
Rachael
^ walking stack of unfinished projects ^
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle

Re: Issue with latest GZDoom 4.8.0

Postby Graf Zahl » Wed Jun 08, 2022 11:50 pm

I checked a few mods with titlemaps and they all work fine - I tested some with and some without a start screen to eliminate that as a potential cause.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: Issue with latest GZDoom 4.8.0

Postby Tesculpture » Thu Jun 09, 2022 6:11 am

Rachael wrote:What kind of CPU, GPU, and version of OS do you have?

Also, what mods are you loading? Both the one with the titlemap in question, and the ones you load in addition to that as well?


With regards to my PC:
-Processor: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i7-12700KF 3.60 GHz
-Installed RAM: 32.0 GB
-System type: 64-bit operating system, x64-based processor
-OS: Windows 11 Home
-GPU: Nvidia GeForce RTX 3070 Ti

If it's important, I also use ZDL v3.2.2.2 to initialize GZDoom and thus all my mods.

As for my load order, admittedly I do have a rather long list of files in my autoload, mainly for minor bugfixes. For Guncaster, the overall load order should be this:
-crosshairs.wad (adds some more crosshair options)
-cleardecals.pk3 (KEYCONF alias debugging tool of my own for clearing wall decals from the map)
-cblood.pk3 (Nash's cblood Ultimate Edition)
-bmplus_textures.pk3 (NightFright's brightmaps for Revenant100's Minor Sprite Fixing Project)
-bmplus_spritefix.pk3 (NightFright's brightmaps for Revenant100's Minor Sprite Fixing Project)
-bethesda-medikits.pk3 (Rachel's Bethesda Medkits)
-cgun_soundfix.pk3 (SNDINFO edit of my own that changes Chaingunners/WolfenSS to use the Pistol/Chaingun SFX instead of the shotgun SFX)
-vilefire_soundfix.pk3 (Zscript patch of my own that fixes the missing SFX from Archvile flame (the issue with A_StartFire mentioned here))
-MTOLiquids.pk3 (MObreck's simple liquid physics for Doom/Doom 2)
-doomtest.wad (Kinsie's Gamplay Mod Test Map)
-D2DEHFIX.DEH (Dehacked part of the Revenant100's Minor Sprite Fixing Project)
-D2SPFX19.WAD (Graphics part of the Revenant100's Minor Sprite Fixing Project)
-Guncaster.pk3 (Main GunCaster file)
-GC_ExtraHotKeys.pk3 (KEYCONF edit of my own that allows assigning hotkeys to GunCaster's various inventory items)

Everything up to Guncaster.pk3 is a standard part of my load order for everything.

Okay, this is weird. I have done some more testing with other Titlemap bearing mods:
-Highway Acceleroid Booster
-Hellshots Golf
-Rebel Rumble
-Lithium
-GMOTA
-Cola3
-Golden Souls 2
It seems this issue is actually exclusive to Guncaster and Netronian Chaos. Not even Rebel Rumble (which has an almost identical titlemap to NC) is affected. I have also tried using a fresh config file with GC/NC, but the issue persists.

Only other thing I've noticed is that GC/NC both use Hexen style startup screens. Hexen doesn't have the black screen issue, but it doesn't use a Titlemap either. Out of all of these mods, only GC/NC have a titlemap and use Hexen style startup.

Apologies, and hope this helps.
User avatar
Tesculpture
 
Joined: 07 Feb 2016

Re: Issue with latest GZDoom 4.8.0

Postby PlayerLin » Sat Jun 11, 2022 3:26 am

Don't have problem if I just load GC 3.888b or NC 3.4 in standalone. It maybe something in your autoload directory caused that, you could try finger that out by taking one of them out and see if problem gone or not.
User avatar
PlayerLin
 
Joined: 11 Nov 2007
Location: XinZhuang, XinBei/New Taipei City(Former Taipei County), Taiwan.
Operating System: Windows Vista/7/2008 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support


Return to Technical Issues

Who is online

Users browsing this forum: wildweasel and 0 guests