JDN's performance issue [split]

Need help running G/Q/ZDoom/ECWolf/Zandronum/3DGE? Did your computer break? Ask here.

Moderator: GZDoom Developers

JDN's performance issue [split]

Postby JDN » Sat Jun 16, 2018 12:27 pm

I am still using GZDoom 3.2.5...
I can't update to 3.3.0 or newer ones, because if I try my game becomes veeerryyy laggy; no matter how I configure options.

I'm afraid my old computer has made his time... :cry:


edit: it lag especialy when the sky is apearing on my screen...
or when my doomguy step IN a outdoor zone... even if I don't watch this sky.
Last edited by JDN on Sat Jun 16, 2018 1:17 pm, edited 1 time in total.
User avatar
JDN
 
Joined: 08 Mar 2018

Re: JDN's performance issue [split]

Postby wildweasel » Sat Jun 16, 2018 1:16 pm

I've split your issue out of the News thread into Technical Issues so it doesn't get lost in the wash.

What are your computer's hardware specs?
User avatar
wildweasel
「お前はもうトースト」[you are already toast.]
Moderator Team Lead
 
Joined: 15 Jul 2003

Re: JDN's performance issue [split]

Postby JDN » Sat Jun 16, 2018 1:19 pm

I'm on..... hum... VISTA 2007 :oops:

2.33 GHz quad
64 bits
Memory 4Go

NVIDIA GT Force 120
Last edited by JDN on Sat Jun 16, 2018 1:20 pm, edited 1 time in total.
User avatar
JDN
 
Joined: 08 Mar 2018

Re: JDN's performance issue [split]

Postby Graf Zahl » Sat Jun 16, 2018 1:19 pm

And your graphics card?
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: JDN's performance issue [split]

Postby JDN » Sat Jun 16, 2018 1:23 pm

I edited my last post
I updated with NVIDIA month ago

(I have same problem with newer updates of GZDoom, like 3.4.0 ...)
User avatar
JDN
 
Joined: 08 Mar 2018

Re: JDN's performance issue [split]

Postby Graf Zahl » Sat Jun 16, 2018 5:34 pm

Are you using 64 bit or 32 bit EXEs?
I already had one report about 64 bit builds made with Visual Studio 2017 being somewhat slower on older systems compared to those made with Visual Studio 2015.
3.3.2 32 bit was the last one I made with VS 2015 so you may try that.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: JDN's performance issue [split]

Postby JDN » Sun Jun 17, 2018 8:34 am

I'm using 64bits GZDoom EXE as my CPU is on 64

you're telling me I should try the 32 bit EXE ? for 3.3.2 ?
User avatar
JDN
 
Joined: 08 Mar 2018

Re: JDN's performance issue [split]

Postby Graf Zahl » Sun Jun 17, 2018 8:40 am

Yes. We had one report for 3.3.0 where a user had similar problems, and the 32 bit version built with the older compiler worked fine. Unfortunately I have no idea what change in there caused the problem
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: JDN's performance issue [split]

Postby JDN » Sun Jun 17, 2018 8:58 am

I tryied 3.3.0 32bits...
and it seems to be worse...
a little lag in normal rooms and the same big lag when I see the sky or when I step an outside area.
User avatar
JDN
 
Joined: 08 Mar 2018

Re: JDN's performance issue [split]

Postby JDN » Fri Jun 22, 2018 1:25 pm

Excuse me for asking again, but I tried every new version of GZDoom, and it seems there's nothing to do...
So now I can't play newer mods :cry: I'm stuck at 3.2.5

Nobody had this problem ?
User avatar
JDN
 
Joined: 08 Mar 2018

Re: JDN's performance issue [split]

Postby drfrag » Fri Jun 22, 2018 2:55 pm

But does 3.2.5 still run well? Else could be a performance regression in the driver.
If you've installed to a different folder may be you changed some setting in your .ini.
User avatar
drfrag
I.R developer, I.R smart
Vintage GZDoom Developer
 
Joined: 23 Apr 2004
Location: Spain

Re: JDN's performance issue [split]

Postby JDN » Sat Jun 23, 2018 1:38 pm

So yes my 3.2.5 (whitch is in my MAIN folder) work very well. and at full speed.
For other versions, I used the SAME .ini but I put them in an other folder.....
I even tryied once to put my new version in the MAIN folder...

no matter what, once I "upgrade" my 3.2.5 to anything else... BAM, LAAAAG. (only in exterior areas)

that's strange that the only moment I feel this LAG in whe I watch an outside area or when I walk in it...
as soon as I watch again inside a room or when I come back IN the room, that work PERFECTLY...
User avatar
JDN
 
Joined: 08 Mar 2018

Re: JDN's performance issue [split]

Postby drfrag » Sun Jun 24, 2018 2:27 pm

It's normal for the renderer to run slower in detailed areas on low-end hardware. I've done some testing on my crappy intel GL 2 card and i see no noticeable differences between 3.2.5 and 3.3.2 so i guess you're unlucky with your hardware or may be is a Vista thing. However i mostly play with ZDoom32 on this old machine since the old renderer was faster here.
Edit: do you have the rendering quality setting set to quality? If so set it to speed, it was fixed in 3.3.0.
User avatar
drfrag
I.R developer, I.R smart
Vintage GZDoom Developer
 
Joined: 23 Apr 2004
Location: Spain

Re: JDN's performance issue [split]

Postby JDN » Mon Jun 25, 2018 11:37 am

I'm using speed settings...
(in fact I use same .ini for both versions)
and I'm trying new version on basic Doom2 so it shouldn't be too hard for my computer...
(My CPU with 3.2.5 work perfectly with wad like Hunter's Moon if you see what I can do)
it's just something in newer versions that say no to my computer... :blergh:
User avatar
JDN
 
Joined: 08 Mar 2018

Re: JDN's performance issue [split]

Postby GFD » Mon Jun 25, 2018 8:25 pm

I remember on my old PC, OpenGL performance would take a significant hit whenever a skybox was being rendered. (I think around ~40% FPS reduction?) It sounds like something similar is happening here. I haven't used that PC at all for a long time though, so I can't speak to its performance with any recent GZDoom versions.
User avatar
GFD
My brain's probably worth a lot of money!
 
Joined: 31 May 2010
Location: Canada

Next

Return to Technical Issues

Who is online

Users browsing this forum: Awario [RSS] and 1 guest