No gun? No sprites? READ THIS! [AMD+OpenGL]

Need help running G/Q/ZDoom/ECWolf/Zandronum/3DGE/EDuke32/Raze? Did your computer break? Ask here.

Moderator: GZDoom Developers

Forum rules
Contrary to popular belief, we are not all-knowing-all-seeing magical beings!

If you want help you're going to have to provide lots of info. Like what is your hardware, what is your operating system, what version of GZDoom/LZDoom/whatever you're using, what mods you're loading, how you're loading it, what you've already tried for fixing the problem, and anything else that is even remotely relevant to the problem.

We can't magically figure out what it is if you're going to be vague, and if we feel like you're just wasting our time with guessing games we will act like that's what you're really doing and won't help you.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48355
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Graf Zahl »

I actually meant a screenshot from outside the pit. If you are in, the render hack won't be visible.
Guest

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Guest »

Here's some screens I took using Zandronum 3.0 with OpenGL as the renderer. Everything is where it should be.

https://i.imgur.com/nPDsDrl.jpg

https://i.imgur.com/6Jw7A6g.jpg

I have Brutal Doom installed in these shots, but GZDoom behaves the same way it does without any mods installed if I run the same mods. No sprites, etc...

Here's GZDoom in Software mode.

https://i.imgur.com/ClSYwus.jpg

https://i.imgur.com/6Jw7A6g.jpg

https://i.imgur.com/pW9hQZB.jpg
Guest

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Guest »

User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48355
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Graf Zahl »

Ok, so it's not the buffer setup itself that breaks sprites here. Shit, how am I supposed to find out what's up without any affected hardware?
User avatar
drfrag
Vintage GZDoom Developer
Posts: 3111
Joined: Fri Apr 23, 2004 3:51 am
Location: Spain

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by drfrag »

Could this be related to how transparency in sprites is handled? I wonder what would happen with a fully opaque sprite.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48355
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Graf Zahl »

Other question: What does happen to a translucent wall?
Gez
 
 
Posts: 17685
Joined: Fri Jul 06, 2007 3:22 pm

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Gez »

A quick way to test translucent walls is to use either of the test maps here. Besides the various pinkies (and optionally cacos), there are a few examples of normal and additive translucent midtextures.
Guest

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Guest »

Checked out those test maps and took some screens.

Tranlucent walls disappear too. Looks like anything with any level of translucency is invisible for some reason.

Software:

https://i.imgur.com/LyARoMr.png

https://i.imgur.com/E7g1VUC.png

OpenGl:

https://i.imgur.com/Ii0j7LJ.png

https://i.imgur.com/f755vuh.png
User avatar
Medicris
Posts: 125
Joined: Sat Oct 05, 2013 9:14 pm
Location: British Columbia

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Medicris »

Appreciate your work. I was thinking about PMing you if you needed a tester for this. Suppose this calls for it, though I've already rolled back: I'll get back to this sometime this week and let you know the results with the above tests. Anything else you want looked at?

Given you say you have no affected hardware, something I can do is send an RX 460 your way if it helps any. An RX 550 would be cheap as a new item, too.
Last edited by Medicris on Mon Aug 13, 2018 6:46 am, edited 2 times in total.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 48355
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Graf Zahl »

It's not that I cannot afford such a card. What I cannot afford is to put it into my computer and risk some system instability. I need that machine for professional work so the only hardware getting replaced is the one getting replaced permanently.
User avatar
drfrag
Vintage GZDoom Developer
Posts: 3111
Joined: Fri Apr 23, 2004 3:51 am
Location: Spain

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by drfrag »

Can you try this wad in MAP01? Do you see anything? (zombiemen).
User avatar
Medicris
Posts: 125
Joined: Sat Oct 05, 2013 9:14 pm
Location: British Columbia

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Medicris »

That's fair, it was an offer regardless to slap in some office prebuilt and test away. You said it yourself, it's a pain without the hardware. Because it's just for testing purposes, only the bare minimum is needed, it's free, and I'm not using it.

I'll test this when I re-update Radeon Software tomorrow or the next day.
Contrabardus
Posts: 8
Joined: Mon Aug 13, 2018 9:09 am

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Contrabardus »

Guest

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Guest »

Using -glversion 2 seems to be a good workaround but OpenGL 2.x in GZDoom is... doomed.
Contrabardus
Posts: 8
Joined: Mon Aug 13, 2018 9:09 am

Re: No gun? No sprites? READ THIS!

Post by Contrabardus »

Sophie Mammlefoot wrote:Using -glversion 2 seems to be a good workaround but OpenGL 2.x in GZDoom is... doomed.
Can confirm this works. Sprites display by adding -glversion 2 as a launch option.

No VR mode unfortunately, it doesn't even appear in the menu anymore.

Fortunately, VR does work with Vive Doom if I use -glversion 2 as a launch option.

This is an acceptable workaround for the time being at any rate. At the least I can finally finish Final Doom in VR without having to roll back my drivers.

Return to “Technical Issues”