QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.3.0 released!)

Software projects like source ports (3DGE, Eternity, etc), launchers like ZDL, and other useful utilities belong in this forum.
Forum rules
The Projects forums are ONLY for YOUR PROJECTS! If you are asking questions about a project, either find that project's thread, or start a thread in the General section instead.

Got a cool project idea but nothing else? Put it in the project ideas thread instead!

Projects for any Doom-based engine (especially 3DGE) are perfectly acceptable here too.

Please read the full rules for more details.

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.2.2 released!)

Postby Marisa Kirisame » Sat Mar 18, 2017 9:49 am

My HD 530 doesn't seem to have any problems keeping a consistent framerate. The only drops come from enabling postprocessing (SSAO gives the hardest hit).

If there are any specific maps I can test, I will happily do it.
User avatar
Marisa Kirisame
Ordinary Magician
 
Joined: 08 Feb 2008
Location: Vigo, Galicia
Discord: 霧雨魔理沙#4689

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.2.2 released!)

Postby ibm5155 » Sat Mar 18, 2017 10:04 am

MrDowntempo wrote:
Graf Zahl wrote:People may use the software renderer as a matter of preference.
But those using the software renderer because they cannot run OpenGL are hopeless cases to begin with, you'd need a computer from the beginning of the millennium, not to have GL 2.0. Anyone seriously trying to use ZDoom on such a system should stick with a version more concurrent with their hardware.

Well, there are more corner case situations. Chromebooks or small single board computers that only support GLES for instance. Also, I use qzdoom on a laptop that can run gzdoom, however the software renderer in qzdoom outperforms the hardware renderer (integrated intel graphics). I'm picking up an exta stick of ram for it though, so we'll see if that helps (sharing more ram with the igpu)

Is that a intel hd one? Last time I tested there were almost no difference between my intel hd 4000 and amd hd 8870m.
If the gopiu is the problem in your case so a dual channel system ram will help alot in games, but if I remember right it didn't help in gzdoom case...
Fun fact: With zandronum I have almost the same performance with a Celeron 430 and an amd hd 5450 vs my notebook i7 3635qm with an amd hd8870m.
But on the other case, the Celeron can't even run the rage menu with proper fps 😭
User avatar
ibm5155
 
Joined: 20 Jul 2011

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.2.2 released!)

Postby Rachael » Sat Mar 18, 2017 12:06 pm

Graf Zahl wrote:What I'd really like to see one of these days is some actual benchmarks with suitable maps from various Intel chipsets to decide if they are actually worth supporting or better left relegated to some legacy GZDoom version. I know that the Geforce 6800 in my old 2004 computer is way too slow to run anything exceeding vanilla complexity at decent frame rates.

I have an Intel HD 4600 which runs TGRDM3 decently well. I can't turn on the more advanced settings with that mapset like shadowmaps and SSAO, but without those it looks and plays very fluidly.

So throw your benchmarks at me. :P

It's no NVidia GTX 1080 but it gets the job done at least for what I use it for.
User avatar
Rachael
Not all elves needs a stocking hat...
 
Joined: 13 Jan 2004

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.2.2 released!)

Postby Graf Zahl » Sat Mar 18, 2017 1:01 pm

I have an Intel HD4000 myself. Performance is acceptable for lower detail levels, but try anything more demanding and it gets choppy.
What I'd like to see is performance in Intel GL 2 hardware.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.2.2 released!)

Postby ibm5155 » Sun Mar 19, 2017 11:26 am

If there's a 32bits xp build I could test it, with my intel gma950
User avatar
ibm5155
 
Joined: 20 Jul 2011

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.2.2 released!)

Postby Rachael » Sun Mar 19, 2017 11:57 am

The devbuilds are all 32-bit XP capable.
User avatar
Rachael
Not all elves needs a stocking hat...
 
Joined: 13 Jan 2004

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.2.2 released!)

Postby ibm5155 » Sun Mar 19, 2017 4:16 pm

uh, it only support opengl up to 1.4
User avatar
ibm5155
 
Joined: 20 Jul 2011

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.2.2 released!)

Postby Marisa Kirisame » Thu Mar 23, 2017 2:09 am

Well, if it's about GL2 hardware, only my laptop remains now. The one that only supports GL 1.6 on Windows but GL 2.1 on Linux.
User avatar
Marisa Kirisame
Ordinary Magician
 
Joined: 08 Feb 2008
Location: Vigo, Galicia
Discord: 霧雨魔理沙#4689

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.3.0 released!)

Postby Rachael » Wed Apr 12, 2017 1:56 am

If anyone is using my repository - this is a courtesy note that the master has been reset again. The reason for this change is moving forward with implementing C/S code, which puts the other projects that were in the master to the side for now. (They will be found here)

This means that you will have to execute the following commands:
Code: Select allExpand view
git commit -a -m "- unsaved work"
git checkout -B master-1.4pre
git pull https://github.com/raa-eruanna/qzdoom master-1.4pre
git fetch
git checkout -B master origin/master


This will save all your code that you've been doing on the old master and pulls it to the renamed master-1.4pre branch, and does a new pull, and then also fetches the new master. Then it force-checkouts the new master on top of the old one. If you wish to continue working from the old one simply execute "git checkout master-1.4pre" - it may not be updated as frequently anymore while I work with this new project.
User avatar
Rachael
Not all elves needs a stocking hat...
 
Joined: 13 Jan 2004

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.3.0 released!)

Postby dpJudas » Wed Apr 12, 2017 5:20 am

This is your project and your repository, so you are naturally free to use it any way you want, but by making your master branch this volatile it causes a lot of problems for anyone trying to use it as upstream.

Git allows you to name branches any way you like - by convention, master means the head development branch that other branches are merged into. By constantly redefining what the master branch is you break with this convention. The conventional way of doing these things is to have a netcode branch for long ongoing work, because a master branch should ideally always be usable as a branching point. Having to reset a master branch should really never ever happen, unless something drastic happened.
dpJudas
 
Joined: 28 May 2016

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.3.0 released!)

Postby Rachael » Wed Apr 12, 2017 5:44 am

Eh, you're right. I merged everything back. :P

Mostly I was hoping the devbuilds would pick up the netcode, but obviously that should wait until the code has matured a bit, anyway.
User avatar
Rachael
Not all elves needs a stocking hat...
 
Joined: 13 Jan 2004

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.3.0 released!)

Postby Jaxxoon R » Thu Apr 13, 2017 3:31 am

Rachael wrote:If anyone is using my repository - this is a courtesy note that the master has been reset again. The reason for this change is moving forward with implementing C/S code, which puts the other projects that were in the master to the side for now. (They will be found here)

Waaa C/S? You mean Client Server? There's been so many new things going on. I'm really curious what the current ideas going forward are, because honestly it's all left me a little lost.

Like, am I correct in that it was stated a while ago that Zscript would eventually be getting map control like ACS, or am I mistaken?

Models haven't gotten normals yet, right? I recall that being one of the reasons SSAO was removed from them. And after Graf mentioned in passing a desire to eventually get them shaded, I wonder if it might fall into place sometime around then. And that probably won't be touched until Zscript has been dealt with.

I understand there's been some work put into OpenGL ES? That means mobile support, right?

Then there's the splitscreen experiments. Recall something being said that doing it right would require some serious retooling.
User avatar
Jaxxoon R
 
Joined: 04 May 2014

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.3.0 released!)

Postby Rachael » Thu Apr 13, 2017 7:06 am

"Waaa C/S? You mean Client Server? There's been so many new things going on. I'm really curious what the current ideas going forward are, because honestly it's all left me a little lost."
- Yes, Client/Server.

"Like, am I correct in that it was stated a while ago that Zscript would eventually be getting map control like ACS, or am I mistaken?"
- Graf would have to speak for this. I believe that was one of the plans, if it's not in effect already.

"Models haven't gotten normals yet, right? I recall that being one of the reasons SSAO was removed from them. And after Graf mentioned in passing a desire to eventually get them shaded, I wonder if it might fall into place sometime around then. And that probably won't be touched until Zscript has been dealt with."
- Models are unchanged so far.

"I understand there's been some work put into OpenGL ES? That means mobile support, right?"
- No. You are right there has been a little work put into OpenGL ES but so far the only version supported is 3. The original developer for D-Touch is still active and doing that on the Doomworld forums.

"Then there's the splitscreen experiments. Recall something being said that doing it right would require some serious retooling."
- For now I've lost interest in the splitscreen stuff, and I don't know how far along the screen and status bar refactoring have come, but they would need to be finished for anything like this to happen. Again, Graf would have to speak to this.
User avatar
Rachael
Not all elves needs a stocking hat...
 
Joined: 13 Jan 2004

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.3.0 released!)

Postby Enjay » Thu Apr 13, 2017 7:07 am

Jaxxoon R wrote:Models haven't gotten normals yet, right? I recall that being one of the reasons SSAO was removed from them. And after Graf mentioned in passing a desire to eventually get them shaded, I wonder if it might fall into place sometime around then. And that probably won't be touched until Zscript has been dealt with.

For me, the lighting of models is one of GZDoom's biggest visual limitations ATM. Assuming the rock in this screenshot from Tormentor is a model, it really illustrates the issue, as does the leafless tree in the background to a lesser extent:
Spoiler:


Here's hoping that it will be addressed at some point. There's so much going on with *ZDoom at the moment. It's pretty exciting stuff.
User avatar
Enjay
Everyone is a moon, and has a dark side which he never shows to anybody. Twain
 
 
 
Joined: 15 Jul 2003
Location: Scotland

Re: QZDoom - ZDoom with True-Color (Version 1.3.0 released!)

Postby RaVeN-05 » Thu Apr 13, 2017 7:39 am

Image

Linear filtering broken =(
User avatar
RaVeN-05
Heretic's & HeXen's fan
 
Joined: 28 Dec 2009
Location: Ukraine

PreviousNext

Return to Software and Ports

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest