ZDoom resolution

Discuss anything ZDoom-related that doesn't fall into one of the other categories.

At which resolution do you play Zdoom?

below 640x480
2
5%
640x480
10
26%
800x600
6
16%
1024x768 (me)
11
29%
1280x1024
9
24%
1600x1280
0
No votes
 
Total votes: 38

User avatar
cccp_leha
Posts: 1816
Joined: Wed Jul 16, 2003 7:21 am
Location: NJ, USA

ZDoom resolution

Post by cccp_leha »

Since hud messages don't all align the same, I would like to know what is the most popular resoultion that ZDoom is played on (at least here). Thanks. Heh, the last option should have been "above 1600x1280", but Arioch replied too quickly.
Last edited by cccp_leha on Sat Oct 25, 2003 11:38 am, edited 1 time in total.
User avatar
arioch
Posts: 129
Joined: Tue Jul 15, 2003 3:27 pm

Post by arioch »

My monitor won't go up to 1600, so I'm using 1280.
User avatar
bimshwel
Posts: 636
Joined: Tue Jul 15, 2003 5:15 pm
Discord: bimshwel #7516
Location: misplaced

Post by bimshwel »

I can't really visually detect anything greater than 800x600. I'd like to get one of those projection screen transfer thingies that computer literacy classes use.
User avatar
Bio Hazard
Posts: 4019
Joined: Fri Aug 15, 2003 8:15 pm
Location: ferret ~/C/ZDL $

Post by Bio Hazard »

i have mine set at 1024.768 most of the time because ZDoom wont run at 1600x1200 anymore :( i know its not my monitor because i run my desktop at 1600x1200 and ZDoom also wont display 640x480 or 800x600 1280x1024 either :(


also there is a ACS command to make the text the same on all monitors. its something like SETHUDSIZE(blahblahblah) or something...
Anonymous

Post by Anonymous »

IMHO most of ZDooM (and not only ZDooM) players use 1024x768. In a really very hard case you could make several versions of WAD... just kidding :wink:

And for many people who use 15" LCD monitors there is a physical resolution limit.
User avatar
HotWax
Posts: 10002
Joined: Fri Jul 18, 2003 6:18 pm
Location: Idaho Falls, ID

Post by HotWax »

Um, I'd vote, but you seem to have completely left out my resolution...

I play at 1280x960 which, contrary to popular belief, is the correctly scaled resolution. (Same as 320x240, 800x600, 1024x768, 1600x1200, etc) I have absolutely no idea why the standard is 1280x1024 when the aspect ratio is off...
User avatar
Bio Hazard
Posts: 4019
Joined: Fri Aug 15, 2003 8:15 pm
Location: ferret ~/C/ZDL $

Post by Bio Hazard »

HotWax wrote:Um, I'd vote, but you seem to have completely left out my resolution...

I play at 1280x960 which, contrary to popular belief, is the correctly scaled resolution. (Same as 320x240, 800x600, 1024x768, 1600x1200, etc) I have absolutely no idea why the standard is 1280x1024 when the aspect ratio is off...
I knew it was the proper AR :p but because 1280x1024 is the one used most often (against 1280x960) i choose 1280x1024 instead
User avatar
The Ultimate DooMer
Posts: 2109
Joined: Tue Jul 15, 2003 5:29 pm
Location: Industrial Zone

Post by The Ultimate DooMer »

800x600 for me, as my pc is a little slower than today's are.
Anonymous

Post by Anonymous »

OK, while I had an old monitor I played at 1152x864... wonder if anyone has the same resolution :lol:
User avatar
HotWax
Posts: 10002
Joined: Fri Jul 18, 2003 6:18 pm
Location: Idaho Falls, ID

Post by HotWax »

Sing it with me now! "One of these things is not like the others; One of these things just doesn't belong..."

Code: Select all

Resolution     Aspect Ratio

320x240        4:3
400x300        4:3
512x384        4:3
800x600        4:3
1024x768       4:3
1152x864       4:3
1280x960       4:3
1280x1024      5:4
1600x1200      4:3
User avatar
Xaser
 
 
Posts: 10771
Joined: Sun Jul 20, 2003 12:15 pm

Post by Xaser »

800x600

Don't ask why, I just like that one the best.
User avatar
Hirogen2
Posts: 2030
Joined: Sat Jul 19, 2003 6:15 am
Github ID: jengelh
Graphics Processor: Intel with Vulkan Support
Location: Central Germany

Post by Hirogen2 »

Code: Select all

Resolution     Aspect Ratio
320x240        4:3
400x300        4:3
512x384        4:3
800x600        4:3
1024x768       4:3
1152x864       4:3
1280x960       4:3
1280x1024      5:4
1600x1200      4:3
640x400 for me, I need some pixel-effect and the aspect ratio. Noticed that
640x480 with Status bar is like 640x400 without? :)

Code: Select all

Resolution     Aspect Ratio
320x200        1.666 (8:5)
640x400        1.666 (8:5)
where is 1280x800?
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
Posts: 47995
Joined: Sat Jul 19, 2003 10:19 am
Location: Germany

Post by Graf Zahl »

I play at 1280x960. I cannot use 1280x1024 because this causes problems when resetting to my 1280x1024 desktop. Anyway, good to see that nobody uses anything lower than 640x480(400).


To make HUD messages look good on all screen sizes I recommend to use SetHUDSize(640,480). On the higher resolutions the text can become really tiny and hard to read. This way you will have less problems to format your output and I will have less problems to read the text :wink:
User avatar
SargeBaldy
Posts: 366
Joined: Tue Jul 15, 2003 3:49 pm
Location: Oregon

Post by SargeBaldy »

1280x960. it's the largest properly proportioned mode my monitor can handle.
User avatar
randi
Site Admin
Posts: 7728
Joined: Wed Jul 09, 2003 10:30 pm

Post by randi »

What should ZDoom's default resolution be the first time you run it?
Bio Hazard wrote:ZDoom wont run at 1600x1200 anymore
Try uninstalling your video drivers and then reinstalling them. At least with Nvidia's drivers (and probably ATI's), each resolution is stored in the registry separately for each color depth.

Return to “General”