Why Zdoom + derivatives need to have multi-monitor support

Discuss anything ZDoom-related that doesn't fall into one of the other categories.

Why Zdoom + derivatives need to have multi-monitor support

Postby Apprentice » Sun Dec 05, 2021 7:13 am

Just for the heck of it :mrgreen:

https://www.apprentice.be/Dump/3screens/Doom10a.jpg
https://www.apprentice.be/Dump/3screens/Doom10b.jpg

https://www.apprentice.be/Dump/3screens/Doom11a.jpg
https://www.apprentice.be/Dump/3screens/Doom11b.jpg

https://www.apprentice.be/Dump/3screens/Doom12a.jpg
https://www.apprentice.be/Dump/3screens/Doom12b.jpg

https://www.apprentice.be/Dump/3screens/Doom13a.jpg
https://www.apprentice.be/Dump/3screens/Doom13b.jpg

I've been playing with a multi-monitor setup in surround vision (Nvidia) and manually I had to adjust the resolution to 5760 x 1080, so my screens are at least filled with game. The only thing I haven't been able to do, is to make the image 'normal'. The FOV command only enables me to "zoom in" or "zoom out" the image but I haven't been able to minimize the stretching left and right. I say it would be neat if GZdoom and LZdoom would support this natively . . .
User avatar
Apprentice
 
Joined: 01 Nov 2019
Location: Coruscant
Discord: Apprentice#7105

Re: Why Zdoom + derivatives need to have multi-monitor suppo

Postby drfrag » Sun Dec 05, 2021 8:05 am

I've never tried with a multi-monitor setup but with one monitor the viewport is properly resized.
User avatar
drfrag
Os voy a romper a pedazos!
Vintage GZDoom Developer
 
Joined: 23 Apr 2004
Location: Spain
Discord: drfrag#3555
Github ID: drfrag666

Re: Why Zdoom + derivatives need to have multi-monitor suppo

Postby wildweasel » Sun Dec 05, 2021 4:30 pm

If you have any kind of "force aspect ratio" setting enabled, disable it.
User avatar
wildweasel
from a different perspective.
Moderator Team Lead
 
Joined: 15 Jul 2003

Re: Why Zdoom + derivatives need to have multi-monitor suppo

Postby Rachael » Sun Dec 05, 2021 4:41 pm

I'm sorry... you were saying?

Image
User avatar
Rachael
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: Why Zdoom + derivatives need to have multi-monitor suppo

Postby Apprentice » Mon Dec 06, 2021 2:12 am

Rachael wrote:I'm sorry... you were saying?

-- Lame that only mods can use the IMG tags --

So there is native support for it ??
User avatar
Apprentice
 
Joined: 01 Nov 2019
Location: Coruscant
Discord: Apprentice#7105

Re: Why Zdoom + derivatives need to have multi-monitor suppo

Postby Rachael » Mon Dec 06, 2021 6:36 am

Apprentice wrote:
Rachael wrote:I'm sorry... you were saying?

-- Lame that only mods can use the IMG tags --

So there is native support for it ??


First off, the [img] tag is open to anyone, so do a little research before you call something lame. It was gated because people abused it. Just popping into the Rules and Announcements forum and you will see a post that concerns the [img] tag directly and links to another post that explains how to get the tag (after you read the rules).

Secondly, yes, there is native support for any arbitrary rectangular resolution. As Wildweasel said - you have forced aspect ratio turned on, it must be turned off in the menu first. GZDoom can run with any screen as tall or as wide as you want, the only restriction is, if you span multiple monitors they all have to be the same size. It has been this way for years now.

If you don't want to fiddle with the menu to turn off forced aspect ratio, you can use the console instead - the command is vid_aspect 0.
User avatar
Rachael
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests