[Not Raze] [1.1.2]Voxel rendering issues on system with AMD RX580

Moderator: Raze Developers

[1.1.2]Voxel rendering issues on system with AMD RX580

Postby akimmet » Sun Jul 04, 2021 7:00 pm

I have been having voxel rendering issues on my system with a AMD RX580. I am using driver version 21.6.2.
Voxels work correctly on this system in Raze version 0.8.1, but not in 0.9.1 or newer.

On another system with a nVidia RTX 2070 Super, it can display voxels without issues running Raze 1.1.2.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
akimmet
 
Joined: 04 Dec 2003
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan Support

Re: [1.1.2]Voxel rendering issues on system with AMD RX580

Postby akimmet » Mon Jul 05, 2021 6:03 pm

Here is a small update...

I have since noticed the latest gzdoom (4.6.0) also has problems displaying voxels on this system.

Since the system that is showing this problem also has Slackware-current Linux installed, I built Raze 1.1.2 for Linux.
I had no problems what so ever using Linux. I am now certain this isn't hardware problem at all, and is probably the Windows AMD drivers doing something dumb.
If anyone else is able to reproduce this with another system, perhaps there will need to be a workaround for those of us with an AMD GPU.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
akimmet
 
Joined: 04 Dec 2003
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan Support

Re: [1.1.2]Voxel rendering issues on system with AMD RX580

Postby Graf Zahl » Tue Jul 06, 2021 12:14 am

What if you switch between Vulkan and OpenGL?
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: [1.1.2]Voxel rendering issues on system with AMD RX580

Postby Rachael » Tue Jul 06, 2021 1:38 am

This is what I see with my RX 550 using Vulkan:


OpenGL looks the same, to me.

Using Raze 1.1.0pre-233-g1dbf34fe5

Here's my driver info:
User avatar
Rachael
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [1.1.2]Voxel rendering issues on system with AMD RX580

Postby Rachael » Tue Jul 06, 2021 1:52 am

This seems to be a classic case of a bad driver push by AMD. If you are on the latest driver, revert to an older version, and then report the problem directly to AMD themselves. There isn't much we can do on our end.

update: I just looked and 21.6.2 is the latest AMD driver version, as of this post. Please do the report and driver downgrade - this is not something Raze can control.
User avatar
Rachael
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [1.1.2]Voxel rendering issues on system with AMD RX580

Postby akimmet » Tue Jul 06, 2021 10:41 am

Thanks Rachael for showing a working example with a RX550 GPU.
I downgraded my GPU drivers to the same version depicted in your example, which turned out to be 21.4.1.
That seemed to fix things, no problem in either OpenGL or Vulkan.

The only downside is that Doom Eternal annoys me with a popup saying I need to upgrade to driver 21.6.2 every time...
User avatar
akimmet
 
Joined: 04 Dec 2003
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
Graphics Processor: ATI/AMD with Vulkan Support


Return to Closed Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests