[newrenderer] [dukedc] sky offset

Moderator: Raze Developers

[newrenderer] [dukedc] sky offset

Postby Rachael » Fri Jun 04, 2021 3:52 am

The sky offset in the level dukedc8 is wrong in the new renderer

Polymost:


Newrenderer:
User avatar
Rachael
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [newrenderer] [dukedc] sky offset

Postby sinisterseed » Fri Jun 04, 2021 9:36 am

Funny, Build sky rendering is a comic tragedy with how badly designed it is.

I think this sky texture is too short too honestly. I can spot the splitting on the right side in the Polymost screen too.
User avatar
sinisterseed
Raze/GZDoom RO Translator & Raze Tester
 
Joined: 05 Nov 2019
Twitch ID: nixchievousfox
Github ID: sinisterseed
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [newrenderer] [dukedc] sky offset

Postby Graf Zahl » Fri Jun 04, 2021 10:49 am

Comic tragedy indeed. The sad thing is there is no realistic way to define this uniformly without some skies not breaking apart. You can see this with the wraparound effects in Blood and World Tour in Polymost and several weird effects with the new renderer. The baseline of these skies is all over the place and can be adjusted with the vertical offset property of the sector - but with the sky domes this is totally hit and miss. Some skies need this with wrapping around, others only work without wrapping around. So we're screwed.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: [newrenderer] [dukedc] sky offset

Postby Phredreeke » Fri Jun 04, 2021 10:58 am

So map specific fixes for skies? There's a couple of skies in Redneck Rampage that are really weird like that too
User avatar
Phredreeke
 
Joined: 10 Apr 2018
Discord: phredreeke#6500

Re: [newrenderer] [dukedc] sky offset

Postby Graf Zahl » Fri Jun 04, 2021 11:30 am

I see no other way than to explicitly define the baseline for all known skies - or to provide cubic skybox replacements for all of them. For World Tour I think it makes sense to actually use the provided skyboxes, for example, they generally work a lot better than the parallaxing textures anyway.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: [newrenderer] [dukedc] sky offset

Postby NightFright » Fri Jun 04, 2021 12:39 pm

I can adjust the Alien World Order extraction script to include the ep.5 skyboxes. No big deal.

One way or the other, I can pull the WT skyboxes for ep.5 via my script and define them via worldorder.def (root dir). You can add that to the internal Raze definitions so it's used automatically. In the worst case, you would still see the parallax skies instead if it doesn't work.
User avatar
NightFright
Spotlight Team
 
Joined: 02 May 2008
Location: Germany

Re: [newrenderer] [dukedc] sky offset

Postby sinisterseed » Sat Jun 05, 2021 3:41 am

Graf Zahl wrote:I see no other way than to explicitly define the baseline for all known skies - or to provide cubic skybox replacements for all of them. For World Tour I think it makes sense to actually use the provided skyboxes, for example, they generally work a lot better than the parallaxing textures anyway.

I'd personally love keeping the dome for the games, it looks amazing in Blood especially.

But if turns into an unmantainable mess, well, I can live with cubic replacements too. Truth be said anything is better than the dumpster fire skies of Polymost, so such a sacrifice would be no sacrifice at all.
User avatar
sinisterseed
Raze/GZDoom RO Translator & Raze Tester
 
Joined: 05 Nov 2019
Twitch ID: nixchievousfox
Github ID: sinisterseed
Operating System: Windows 10/8.1/8/201x 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: [newrenderer] [dukedc] sky offset

Postby Graf Zahl » Sat Jun 05, 2021 4:21 am

Keeping the domes is not the real issue. Once defined for a given texture it should work properly. But take Duke's skies, for example. The city in E1L1 looks like a flat projection and the earth in E2L1 is distorted because the original image cuts off the top and bottom of it. I just thought that if there are some better alternatives, why not support them?
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany


Return to Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests