"Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bug.

Is there something that doesn't work right in the latest GZDoom? Post about it here.

Moderator: GZDoom Developers

Forum rules
Please construct and post a simple demo whenever possible for all bug reports. Please provide links to everything.

If you can include a wad demonstrating the problem, please do so. Bug reports that include fully-constructed demos have a much better chance of being investigated in a timely manner than those that don't.

Please make a new topic for every bug. Don't combine multiple bugs into a single topic. Thanks!

"Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bug.

Postby KynikossDragonn » Fri Jun 10, 2022 9:51 pm

Not sure if this was reported or not...

If you set "hud_oldscale" to false this ends up happening:




It works just fine with the HUD enabled and does scale like I would expect it to scale a HUD.

The viewport also seems to be shifted slightly up when this scaling mode is enabled with status bars, like it's assuming you're only using the HUD not a status bar.
User avatar
KynikossDragonn
『霧雨魔理沙のペットドラゴン』
 
Joined: 12 Dec 2020
Location: Independence, KS, USA
Twitch ID: kynikossdragonn
Github ID: KynikossDragonn
Operating System: Other Linux 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: Intel (Modern GZDoom)

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby Graf Zahl » Sat Jun 11, 2022 12:45 am

Do people still use the viewborder mode? I have to admit I only tested it in fullscreen.
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby KynikossDragonn » Sat Jun 11, 2022 1:13 am

I don't use the viewborder but I included it as a example because a single 1px of the viewborder is showing just above the status bar, so I had a hunch something weird would happen if I reduce the view size and sure enough something weird did happen!
User avatar
KynikossDragonn
『霧雨魔理沙のペットドラゴン』
 
Joined: 12 Dec 2020
Location: Independence, KS, USA
Twitch ID: kynikossdragonn
Github ID: KynikossDragonn
Operating System: Other Linux 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: Intel (Modern GZDoom)

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby Rachael » Sat Jun 11, 2022 1:32 am

I rather like having the view border as an option, and I honestly don't see any reason why it would be such a hassle to keep it around. I don't use it much, but I would miss it if it were gone.

Is there a way to reimplement it?
User avatar
Rachael
^ walking stack of unfinished projects ^
Admin
 
Joined: 13 Jan 2004
Discord: Rachael#3767
Twitch ID: madamerachelle
Github ID: madame-rachelle

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby Gez » Sat Jun 11, 2022 1:51 am

It looks like the code expects the status bar to be one pixel taller.
Gez
 
 
 
Joined: 06 Jul 2007

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby Graf Zahl » Sat Jun 11, 2022 2:08 am

Roundoff errors suck... :(
User avatar
Graf Zahl
Lead GZDoom+Raze Developer
Lead GZDoom+Raze Developer
 
Joined: 19 Jul 2003
Location: Germany

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby KynikossDragonn » Sat Jun 11, 2022 2:10 am

I hope it's also not due to me running in 1280x1024 (5:4), normally I run in 1024x768 but I've been starting to get things configured to run at 1280x1024 so it fills more of the area in my 1920x1080 scene setup in OBS.
User avatar
KynikossDragonn
『霧雨魔理沙のペットドラゴン』
 
Joined: 12 Dec 2020
Location: Independence, KS, USA
Twitch ID: kynikossdragonn
Github ID: KynikossDragonn
Operating System: Other Linux 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: Intel (Modern GZDoom)

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby Nash » Sat Jun 11, 2022 4:00 am

I am of the opinion that the viewborder thing should have died in the 90's, but that's just my opinion... :mrgreen:
User avatar
Nash
AKA Nash Muhandes! Twitter/Facebook/Youtube: nashmuhandes
 
 
 
Joined: 27 Oct 2003
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Twitch ID: nashmuhandes
Github ID: nashmuhandes

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby SanyaWaffles » Sat Jun 11, 2022 12:59 pm

I know there's be at least one person out of 7 billion people who will go critical mass if this weird archaic viewborder feature is removed.
User avatar
SanyaWaffles
Certified Heretic and Grill Champion
 
Joined: 25 Apr 2013
Location: Disappointment Island
Discord: SanyaWaffles#0950
Twitch ID: sanyawaffles
Operating System: Windows 11
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: nVidia with Vulkan support

Re: "Raze style" hud scale in g4.8.0 has weird status bar bu

Postby KynikossDragonn » Sat Jun 11, 2022 8:21 pm

I just want to clarify, I don't use the viewborder. The primary thing I was reporting was that single 1px wide line going across a screen just above the status bar, that seems to be made of the viewborder texture.

I went into viewborder mode just to see if it would break harder and it did, so I dunno' what's actually happening here. There shouldn't even be a single trace of the viewborder when using the statusbar at the normal "full screen" view.
User avatar
KynikossDragonn
『霧雨魔理沙のペットドラゴン』
 
Joined: 12 Dec 2020
Location: Independence, KS, USA
Twitch ID: kynikossdragonn
Github ID: KynikossDragonn
Operating System: Other Linux 64-bit
OS Test Version: No (Using Stable Public Version)
Graphics Processor: Intel (Modern GZDoom)


Return to Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest