[SOLVED] HI-Res FONTS?

Ask about editing graphics, sounds, models, music, etc here!
Shaders (GLSL) and SNDINFO questions also go here!
Forum rules
Before asking on how to use a ZDoom feature, read the ZDoom wiki first. If you still don't understand how to use a feature, then ask here.

[SOLVED] HI-Res FONTS?

Postby ::Bloodfury:: » Wed Sep 26, 2018 3:03 pm

Hello you all.

So I currently struggle with the font development of my game.
Main idea is to make the font character graphics twice as large in size or maybe more,
for more detailed letters and glyphs. (Clearly visible cracks and such.)

Now the next step is to scale these larger letters and glyphs to the size
of around classic 8x8px size. Giving them the oldschool fps game letters size, but in greater detail.

However, as I try to use TEXTURES definition to set a new scaling for each and every glyph.
The result is not what you expect. No scaling happens what so ever. And what is even more
odd. All the glyphs given the new x/y scaling seem to disappear from view in game. They do
not show up withing the text and during pickup messages.

I'm using a method that I thought should have worked.

For example a uppercase A:
Code: Select allExpand view
graphic, STCFN065,  35, 44
{
     XScale 2.0
     YScale 2.0
}


This does not scale the graphics. Just "removes" the letters in game.
So what is the proper way to do this?

I know you can scale your hudmessage size and everything via scaling options,
but this is not what I am after. I want the fonts of my game use the default scale of things.
And be hardwired to look like that in default.
(Oddly enough in main menus, the letters are present but not scaled.)

My goal is to do this for the big and smallfont respectively.
Hopefully you understood what I am after. :'D



Thank you already in advance! :)
Attachments
fontproblemo.png
Ignore the crappy overall look and bground traslucency of the font. Just fiddling around to get the scaling to work. But all those missing letters are the ones I have tried to scale with TEXTURES lump. And no matter how I change parameters etc. they always end up disappearing.
Last edited by ::Bloodfury:: on Thu Sep 27, 2018 10:45 am, edited 1 time in total.
User avatar
::Bloodfury::
 
Joined: 01 Aug 2011
Location: Finland
Operating System: Windows 10/8.1/8 64-bit
Graphics Processor: nVidia (Modern GZDoom)

Re: HI-Res FONTS?

Postby Blue Shadow » Wed Sep 26, 2018 7:53 pm

::Bloodfury:: wrote:For example a uppercase A:
Code: Select allExpand view
graphic, STCFN065,  35, 44
{
     XScale 2.0
     YScale 2.0
}


This does not scale the graphics. Just "removes" the letters in game.

What you're doing there is just creating a definition of a graphic, but not telling the engine what it should use as the "base" graphic(s). See here.

Also, there shouldn't be a comma after graphic.
User avatar
Blue Shadow
 
 
 
Joined: 14 Nov 2010
Operating System: Windows 10/8.1/8 64-bit
Graphics Processor: ATI/AMD (Modern GZDoom)

Re: HI-Res FONTS?

Postby ::Bloodfury:: » Thu Sep 27, 2018 10:30 am

Yeah the comma was just a mistake I made when writing that.
But thank you for pointing that base graphic thing out. Gave the graphic
a patch property with a corresponding characters sprite and it worked. :)
User avatar
::Bloodfury::
 
Joined: 01 Aug 2011
Location: Finland
Operating System: Windows 10/8.1/8 64-bit
Graphics Processor: nVidia (Modern GZDoom)


Return to Assets (and other stuff)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests