Trouble loading custom WAD in zDoom

Discuss anything ZDoom-related that doesn't fall into one of the other categories.

Trouble loading custom WAD in zDoom

Postby spratcliffe » Wed Oct 27, 2010 11:50 pm

Yes, I'm having trouble loading my custom WAD, yes I've looked on zdoom wiki and the forums, tried all they said and still it gives the message:

"Cannot find a game IWAD (doom.wad, doom2.wad, heretic.wad, etc.).
Did you install ZDoom properly? You can do either of the following:

1. Place one or more of these wads in the same directory as ZDoom.
2. Edit your zdoom-username.ini and add the directories of your iwads
to the list beneath [IWADSearch.Directories]"

And it only seems to work if I rename my WAD doom2.wad or something similar.
User avatar
spratcliffe
 
Joined: 07 Apr 2010

Re: Trouble loading custom WAD in zDoom

Postby wildweasel » Thu Oct 28, 2010 12:17 am

This seems to indicate that you haven't "tried all they said" yet - most WAD files require an existing Doom WAD to run the game from, with your custom WAD merely replacing bits of the Doom WAD at run-time.

I suggest you give this another read: Installation and execution of ZDoom

Also, I moved your topic to General, as this is not specifically an Editing question.
User avatar
wildweasel
shinier. toastier.
 
Joined: 15 Jul 2003
Location: amurrika. *fires a shotgun into the air*

Re: Trouble loading custom WAD in zDoom

Postby spratcliffe » Fri Oct 29, 2010 1:43 am

Hmm, well it's good to know that none of that helped. Thanks anyway.
User avatar
spratcliffe
 
Joined: 07 Apr 2010

Re: Trouble loading custom WAD in zDoom

Postby wildweasel » Fri Oct 29, 2010 3:00 am

spratcliffe wrote:Hmm, well it's good to know that none of that helped. Thanks anyway.

Perhaps you could tell us the exact steps you're taking? It's hard to diagnose a problem with as little information as you've given us.
User avatar
wildweasel
shinier. toastier.
 
Joined: 15 Jul 2003
Location: amurrika. *fires a shotgun into the air*

Re: Trouble loading custom WAD in zDoom

Postby ChronoSeth » Fri Oct 29, 2010 7:03 pm

It sounds like you're trying to run your Wad without an IWAD (doom.wad, doom2.wad, etc) in your ZDoom folder.
User avatar
ChronoSeth
You are totally unique... just like everyone else.
 
Joined: 05 Jul 2010
Location: British Columbia

Re: Trouble loading custom WAD in zDoom

Postby ShadowTiger » Thu Nov 04, 2010 10:47 am

As long as "doom2.wad" (Usually around 18 Megabytes.) is in the same folder as ZDoom and your custom WAD, and ZDoom is properly unzipped from the zip/rar it came in, just drag the custom WAD onto zdoom.exe and it'll start up. It's what I do. Pretty much all that's required, as far as I know.

But yes, you definitely do need doom2.wad - But there's also Freedoom that you can download as a free substitute. Works the same way as having doom2.wad in there.
User avatar
ShadowTiger
Shatter Storm
 
Joined: 07 Nov 2009
Location: New York

Re: Trouble loading custom WAD in zDoom

Postby Gez » Thu Nov 04, 2010 10:59 am

That was all explained there:
wildweasel wrote:I suggest you give this another read: Installation and execution of ZDoom

And the wiki also gives a full list of valid IWAD files and where they can be obtained; which includes the Freedoom ones. It's all on the wiki.

My guess? The OP doesn't understand the difference between IWAD and PWAD, and didn't bother to read the second paragraph of "how to start ZDoom", which explains how to load PWADs. You'll notice how he talked about renaming his custom wad as the IWAD... He's yet another of these guys who think the IWAD selection box is a full-fledged mod launcher. And he prefers to bitch and whine rather than expand the effort of actually reading what he claims to have read, because that way he can try to pretend to save face, rather than acknowledging there was something he didn't understand.
Gez
 
Joined: 06 Jul 2007


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: Big C, Google [Bot] and 2 guests